Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházára visszatér a honvédség

| 2019. 09. 30. | 15:13:00
Benkő: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek nélkül nem lehet erős és ütőképes magyar honvédséget teremteni.
Nyíregyházára visszatér a honvédség
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átadták a nyíregyházi önkéntes területvédelmi tartalékos ezred központját szeptember 30-án, hétfőn. Az eseményen Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta, a 2018 októberében megalakult MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred székhelyéül szolgáló - korábban iskolaként működő - épületben az ezredparancsnokság kap helyet, amely például honvédelmi oktatási és kiképzési feladatokat, valamint az ezekkel kapcsolatos művelődési és kulturális teendőket látja el.

Ezzel a lépéssel visszatér Nyíregyházára a honvédség, amely a rendszerváltás időszakában öt laktanyával rendelkezett a szabolcsi megyeszékhelyen

- hangsúlyozta a tárcavezető.
A miniszter úgy fogalmazott: az egykori katonavárosba vissza kellett hozni a katonaéletet, mert a történelem napjainkban is azt bizonyítja, hogy ebben a térségben elkötelezett, elhivatott, a hazájuk iránt hűséges és lojális emberek élnek, akik fontosnak tartják az ország békéjét, biztonságát és a magyar emberek ügyének szolgálatát.

"A múlt megmutatta, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek nélkül nem lehet erős és ütőképes magyar honvédséget teremteni"

- hangoztatta Benkő Tibor. Hozzátette, békében nincs szükség nagy létszámú tömeghadsereg építésére, a helyett egy erős, jól kiképzett katonákból álló, modern technikai eszközöket használó honvédséget kell létrehozni és fenntartani.

Ez mintegy harmincezer aktív katonát és mintegy húszezer önkéntes tartalékos katonát jelent - jelentette ki. Utalt arra, utóbbiak szolgálatához is elengedhetetlen a megfelelő felkészítés és kiképzés, de ugyanilyen fontos a fiatalok megismertetése a haza iránti hűség és elkötelezettség fogalmaival is.
Benkő Tibor azt mondta, az átadott épületnek a hazafias honvédelmi nevelés mellett a fiatalok megszólítását is kell szolgálnia.

"Rendkívül fontos az önkéntes tartalékos szolgálat, fontos, hogy minél többen álljanak sorainkba, minél többen sorakozzanak fel mögöttünk annak érdekében, hogy békét és biztonságot tudjunk garantálni a magyar emberek számára"

- közölte.

A miniszter hozzátette, az önkormányzattól megvásárolt ingatlanban befejeződött az ezredközpont kialakításának első üteme, az épületen a jövőben további felújításokat végeznek majd el.
Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere köszöntőjében kiemelte,

a katonaság a 19. század második felétől kiemelkedő szerepet töltött be a város gazdasági és társadalmi életében. Az itt szolgáló (huszár)ezredek a második világháború végéig öregbítették a magyar katonák hírnevét, ami egyet jelentett a hűséggel, a becsülettel, a kitartással és a hazaszeretettel

- fogalmazott a városvezető.

Az ünnepségen részt vett az ezred névadójának, vitéz Vattay Antal (1891-1966) altábornagynak az unokája, Vattay Antal is, aki három festményt ajándékozott a területvédelmi ezrednek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés