Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ömbölyi kislány az életéért – egy alapítvány pedig a neki gyűjtött pénzért küzd

| 2019. 10. 02. | 17:36:00
Legalábbis úgy tűnik. Érthetetlen érzéketlenség egy olyan kérdésben amit nagyon egyszerűen meg lehetne oldani.
Az ömbölyi kislány az életéért – egy alapítvány pedig a neki gyűjtött pénzért küzd
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Végső elkeseredésében hívta fel szerkesztőségünket Papp Norbert. Annak az ömbölyi kislánynak – és két kistestvérének - az apukája, aki nyáron a Facebookon kért segítséget rákos kislánya gyógykezelésének támogatására, illetve arra, hogy amikor a gyermeket hazaengedik a kórházból, steril környezetben tudják fogadni, mert ha nem, az az életébe kerülhet. Ehhez azonban az albérletben élő, háromgyermekes családnak saját otthonra volt szüksége, amelyet az előírásoknak megfelelően átalakíthatnak. A dolgok azonban egyre rosszabbul alakulnak. A család ugyanis nem jut a pénzhez, mert az alapítvány, mely előzékenyen felajánlotta a gyűjtést, nem hajlandó odaadni.

[Beillesztett cikk: Miért is tartják vissza az ömbölyi rákos beteg kislánynak gyűjtött pénzt?]

A Szabolcsihír már korábban írt arról, hogy a családfő előbb a számlaszámukat adta meg, majd a kislány óvónője tanácsára – aki attól óvta őket, hogy az adomány után adózniuk kelljen - egy alapítványhoz fordultak (alapítója történetesen az óvónéni szomszédja Nyírbélteken), s onnantól oda utalhatták pénzüket a jószándékú emberek. Hetek alatt össze is gyűlt az édesapa becslése szerint több mint 12 millió forint. Az alapító azonban arra hivatkozva, hogy az elnök és egy kuratóriumi tag lemondott, az újak bírósági bejegyzése pedig még nem történt meg, a benyújtott számlák kifizetését elutasította. Csak azután volt hajlandó közel 2 millió forintot kifizetni, miután a Szabolcsihír kiderítette és megírta, hogy már jóval korábban jogerőre emelkedett a változtatás a bíróságon. Azóta az is kiderült: miután címzetten Zoénak érkezik a segítség, szükségtelen számlákkal igazolni a kifizetéseket az alapítványnál.

[Beillesztett cikk: Az ömbölyi szülők gyerekük mellett most még a pénzadományokért is harcolhatnak…]

Az alapítványtól nagy nehezen kapott 2 millió a kocsi ára volt, illetve 800 ezer forintért bútorokat vásároltak Pappék, mert, bár volt bútoruk, mindentől meg kellett szabadulni, hogy a steril körülményeket biztosítani tudják. Csak Zoé baktériummentes matraca 150 ezer forintba került ebből.

Zoé

Zoé egyébként a körülményekhez képest jól van, legutóbb egy hetet töltött kórházban, az utolsó kemoterápiás kezelését vette fel. Október 2-án délután – épp, amikor az édesapjával beszéltünk telefonon – jelezte Zoé anyukája Debrecenből, hogy hazaengedik a kicsit. Már most steril körülmények közé kellene kerülnie… És ne feledkezzünk meg a két másik gyerekről, akik közül a kisebb mindössze hathónapos. Nekik is kellene a fűtés...

A család kálváriája azonban folytatódik. Megvásároltak egy 110 négyzetméteres, 3 szoba+nappalis házat Ömbölyön 2,4 millió forintért (erre még futotta abból a pénzből, ami a család számlájára gyűlt, mielőtt átvette volna a „gondoskodást” a nyírbélteki Gondoskodás Alapítvány). Ahhoz, hogy a steril körülményeket biztosítani tudják Zoé számára, mindent fel kell újítani, vagy ki kell cserélni, beleértve a fűtést is, hiszen most cserépkályhával tüzelnek. Zoé legyengült immunrendszerére halálos veszedelmet jelenthet.

Hiába kéri a pénzt

Kértem szóban, de most már írásban is a teljes összeg kifizetését az alapítványtól, amit a gyermekem számára ajánlottak fel jószándékú emberek – mondta el Papp Norbert, az édesapa. Kérdésünkre azt is hozzátette: mindig az alapítóval, Zamcsák Tibornéval tárgyal.

– Nem látom a segítőkészséget, úgy érzem, hátráltatni akarnak, kötözködnek, kifogásokat keresnek. – folytatta az édesapa.

Papp Norbert azt is elmondta: a ház komplett felújítására (nyílászárók cseréjét, fűtéskorszerűsítést is beleértve) egy vállalkozó elkészítette a költségvetést. Anyaggal, munkadíjjal 6,65 millió forint.

Kérdésünkre, hogy a költségvetést látta-e az alapítvány, Papp Norbert igennel felelt, majd hozzátette: erre csináltatott az alapítvány is egy költségvetést (a Szabolcsihír cikkében már korábban említett Dezső bácsival – a szerk.), amelynek végösszege 2,4 millió forint.

– Dezső bácsi egyszer csak megjelent a házunkban, elkezdett méricskélni a lakásban – mesélte tovább Papp Norbert. Hozzátette: nem én hívtam, hanem az alapítvány kérte erre. Az alapítványt én ilyen feladattal nem bíztam meg, de már úgy voltam vele, hadd haladjunk, mert az idő sürget.

Jöjjön, csinálja!

Mikor utóbb megláttam a 2,4 milliós költségvetést, azt mondtam, jöjjön, csinálja. Erre Dezső bácsi azt felelte: ő nem építész.

Dezső bácsi költségvetése szerint a lakás nyílászáróinak cseréje, a fűtés, kazán, festés, burkolás, fürdőszoba felújításának anyagköltsége 1 millió 829 ezer forint, munkadíja 950 ezer forint. Szemezgettünk az ajánlatból, e szerint 2 db fa beltéri nyílászáró (ajtó) ára 18.250 forint, munkadíja 1452 forint. Elosztva kettővel: egy ajtó ára 9.125 forint tokostól, de kilincs nélkül, míg a beszerelése, beállítása 726 forint.

Az egész történetre a koronát azonban ez teszi fel:

Tudomásom szerint Dezső bácsinak az alapítvány 70 ezer forintot fizetett ki a kislányomnak adományozott pénzből – tette hozzá keserűen az édesapa.

Megkerestük telefonon Dezső bácsit, aki kérte, teljes nevét ne említsük. Egyébként építészmérnök, de már nyugdíjas, nem dolgozik a szakmában. Érdeklődésünkre elmondta: a költségvetése 3,5 millió forintról szólt, nem 2,4-ről. Nem a ház teljes felújításáról volt szó, hanem steril környezet kialakításáról.

Nem emlékszik

Felvetésünkre, hogy ahhoz mindent ki kell cserélni, így reagált: „akkor kicserélik”. Kérdésünkre, hogy ki kérte fel a költségvetés elkészítésére, azt felelte, egy alapítvány, további kérdésre kiderült, a nyírbélteki Gondoskodás Alapítvány. Hogy kapott-e érte pénzt, úgy felelt: még nem, de ígérték.

Hogy mennyit, arra nem kívánt válaszolni, meg nem is emlékezett rá, azt mondta, a költségvetést már régen odaadta az alapítványnak.

Miután elmondtuk, még egy ecsetvonás sem történt az ügyben, közölte: ő úgy tudja, hogy ezt a munkát csinálják. Kijelentette: nem rendelkezik az alapítvány pénzével, nem vesz ki belőle, nem korlátozza a kifizetéseket, a kuratóriumhoz sincs semmi köze.

– Úgyhogy be is fejezhetjük itt a beszélgetést – zárta le a diskurzust a nyugdíjas férfi, miután megjegyeztük: egy rákos gyermek élete forog kockán, ha nem sikerül időben megteremteni a körülményeket az otthonában.

"A gyógykezelésére lesz szánva"

Kerestük a nyírbélteki Gondoskodás Alapítvány alapítóját, mert kíváncsiak voltunk, miért nem kaphatja meg a kislány a neki gyűjtött pénzt, miért nem lehet végre odaadni neki, hiszen neki adakoztak az emberek, nem pedig az alapítvány céljait támogatták.

Az alapító előbb elmondta, miért nem kaphatja meg a pénzt a család, majd közölte, nem nyilatkozik, és a nevét se írjuk le. Annyi közléséhez járult hozzá: „a pénz a gyerek gyógykezelésére lesz szánva”.

Cservenyák Katalin

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés