Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lordok érkeznek Nyíregyházára

| 2019. 10. 08. | 15:53:00
Izgalmas zenei utazásra hív ismét Rákász Gergely orgonaművész.
Lordok érkeznek Nyíregyházára
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mozgalmas év volt a tavalyi Rákász Gergely orgonaművész életében: 85 koncertet adott, elkészült két új CD anyaga, megszületett második fia, elindult a Rákász Gergely alapítvány és nyáron szülővárosában Győrben nagyszabású szabadtéri koncerttel ünnepelték 25 éves jubileumát a színpadon. A koncertek az általa kigondolt “Látványkoncert” műfajában átütő sikerűek. Nagy számban vonzzák a hallgatókat, kínosan ügyelve az esztétikai arányokra.

Zenetörténeti narráció és vetítés keveredik az előadott művekkel olyan produkciót hozva létre, amely feltölt, szórakoztat, elgondolkoztat, de az előadás mégis megmarad azon a borotvaélen, aminek az egyik oldalán az érdektelenség, a másikon a csinnadratta irányába lehet leesni.

“Lords of the Organ” sorozata harmadik évadához érkezett idén, és már számos rangos fesztivál a műsorára tűzte. A koncepció: ha az orgona a hangszerek királya, akkor a lordok, a főurak azok, akik az asztalát körülülik. Bach természetesen az asztalfőn ül, és minden éveben azok kerülnek a műsorba akik valamilyen módon kötődnek az adott esztendőhöz.

Idén Vivaldi és Bach művek, Gustav Holst legendás Bolygók szvitjéből a Jupiter, Berlioz Rákóczi indulója és francia romantikusok kaptak helyet a programban, mindegyik Rákász saját átiratában.

A frissen indult “Rákász Gergely Alapítvány” határon túli és anyaországi magyar területekre, valamint magyar közösségeknek szervez hangversenyeket magyar művészekkel. Minden megvalósult koncertre onnan ide - innen oda úgy tekint, mint egy-egy öltésre két elszakított nemzetrész között a művészet erejével. Rákász Gergely és csapata öt éve térnek vissza minden évben Erdélybe, és látva az ottani hangversenyek különleges erejét született meg az alapítvány gondolata.

Az idei műsorban először Bach és Vivaldi társaságában utazunk a korabeli Weimarba ahová a fiatal, belevaló német mester a divat miatt átköltözteti Itáliát. Bach szinte még kölyök, imponálni akar a munkaadójának, látja továbbá, hogy

Vivaldi a hölgyek körében az elalélás határáig népszerű, hát tőle megkapják - gondolja.

Csak azzal nem számol, micsoda változásokon megy át ő maga is eközben. Bach mindig intellektuális kihívásként tekintett a zenére, Vivaldit viszont elsősorban az érdekelte, hogy a zenéje elbűvölő legyen.

Évfordulós idén Berlioz és Gustav Holst. A koncert felfedi, hogy bújik egy fiatal komponista női ruhába csak hogy bosszút állhasson hűtlen szerelmén.

Holst zenéje pedig a Föld határán is túlrepít bennünket egészen a Jupiterig, és a szemfülesebbek felfedezhetik, hogy honnan ered a Gladiátor, vagy a Csillagok Háborúja zenéje.” 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés