Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Végre! Átadták a nyugati elkerülő utat Nyíregyházán

| 2019. 10. 02. | 20:02:00
Megszűnik az átmenőforgalom és a környezeti terhelés.
Végre! Átadták a nyugati elkerülő utat Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Meg kell győzni az Európai uniós bürokratákat és az ellenzéket (baloldalt), hogy nem a migránsokat kell betelepíteni, hanem a magyar családok számára kell olyan környezetet teremteni, hogy hazajöjjenek, itt dolgozzanak és vállaljanak gyerekeket - mondta a nyíregyházi nyugati elkerülő út avatásán Kövér László (Fidesz-KDNP), az Országgyűlés elnöke október 2-án. 

Katasztrófa-koalíciónak nevezte a "Gyurcsány-féle szélső liberálistól a szélsőjobbig terjedő" pártok összefogását, melyek szerinte gáncsolnak mindent, ami a városban, Nyíregyházán történik, semmibe veszik a helyi közöségek érdekeit. Alkalmatlanok a vezetésre - mondta, arra kérve a nyíregyháziakat, hogy válasszák a békés, építésre alkalmas csapatot. "Kovács Ferenc polgármester és csapata kapjon egyértelmű felhatalmazást arra, hogy építse Nyíregyházát és az országot" - fogalmazott.

A politikus utalt arra is, hogy a Fidesz-KDNP-t megelőző kormányok csak ígérgettek.

Mosóczi László,  az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a frissen elkészült út avatásán elmondta: a kormány 2024-ig 3200 milliárd forintot szán útépítésre, ebből 1800 milliárd forintot saját költségvetésből. 1000 kilométernyi új szakasszal bővül a közúthálózat, és az a cél, hogy 30 percen belülmelérhető legyen egy gyorsforgalmi út, az autóutak pedig elérjenek az országhatárig.

Hozzátette? 2015-re az elkerülő egy közel 7 kilométeres szakaszát már átadták. a folytatással pedig az elkerülő betölti eredeti rendeltetését: elvezeti a tranzitforgalmat, ezáltal csökken a városban a környezeti-  és zajterhelés, élénkül a helyi gazdaság. Az a cél, hogy Magyarország Európa első öt országa között legyen, ahol jó élni és lakni.

Kovács Ferenc polgármester igazán nagy jelentőségűnek nevezte a napot, melyen átadták a beruházást, ami nemcsak Nyíregyháza, hanem a környező települések számára is. A most elkészült út összeköttetést biztosít az autópályával, ugyanakkor a teherforgalmat is elvezeti a városból. Két településrész, a Kertváros és Nyírszőlős összesen közel 20 ezer lakosa számára jelent kpcsolatot

Elmondta azt is, hogy a város gazdasági övezetét ide tervezik, miután a Debreceni úti ipari park már megtelt.

A város szlogenje, Nyíregyháza többet ad! a közlekedési infrastruktúrára különösen igaz, hiszen, mint említette, több évtizedes lemaradás volt ezen a téren. A kerékpárút-hálózat kiépítésével, 49 kilométer földút leaszfaltozásával a megyeszékhely közlekedési infrastruktúrája is méltó lehet az ország hetedik legnagyobb városához - fogalmazott Nyíregyháza polgármestere.

Kovács Péter a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. műszaki igazgató-helyettese néhány érdekes adatot említett az elkerülő határidő előtt egy hónappal elkészült, két új szakaszáról. A 38-as főutat a 36-ossal összekötő szakasz 3,8 kilométer hosszú, 2X1 sávos, új nyomvonaló út, melynek része a Budapest-Miskolc-Szerencs-Nyíregyháza vasútvonal felett átívelő, 68 méter hosszú híd.

A 38-as főutat és a 3822. számú utat összekötő szakaszon gumibitument (gumival modifikált bitumenes aszfalt) alkalmaztak, melynek előnye a nagyobb terhelhetőség. Állékányabb, hosszabb időtartamra lehet tervezni, és kevésbé jellemző rá a kátyúsodás, ráadásul az ilyen út mellett kisebb a zajterhelés. Ami még fontos: megoldást jelent a használt gumiabroncsok környezetbarát felhasználására.

Az út mellé 800 fát telepítettek.

Cs.K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés