Szabó Tünde szerint a magyar utánpótlás-nevelés a világ élvonalában

MTI

2019.11.28. 16:19

Szabó Tünde szerint a magyar utánpótlás-nevelés a világ élvonalában

Nagyon fontosnak tartja, hogy a kiváló edzők és szakemberek átadják a tudásukat fiatalabb kollégáiknak.

Hirdetés

Hirdetés

Szabó Tünde szerint a magyar utánpótlás-nevelés jó úton jár, az eredmények szinte minden sportágban azt bizonyítják, hogy a világ élmezőnyébe tartozik.

A sportért felelős államtitkár, Nyíregyáza országgyűlési képviselője az Utanpotlassport.hu szerkesztőségének szervezésében megtartott, Egy nap az utánpótlásért elnevezésű, csütörtöki konferencián hangsúlyozta: a kormány a utánpótlás-nevelést nemzeti ügynek tekinti, és kiemelt figyelmet fordít a támogatására, hiszen egy ország olyan lesz, amilyen a fiatalsága. Felidézte, hogy ennek szellemében vezették be az iskolában a mindennapos testnevelést, amelynek eredményeképpen ma már több mint egymillió 200 ezer gyerek sportol naponta legalább 45 percet.  

Emlékeztetett rá, hogy 2011-ben indult el a látványsportágakat segítő tao-rendszer, 2013-ban pedig a 16 kiemelt sportág fejlesztésének programja.

"Hat évestől egészen 23 éves korig szakmailag és anyagilag is támogatjuk az utánpótlást, sőt, a felsőfokú oktatásban tanulók sportösztöndíj-rendszerével még azon túl is" - hangoztatta az államtitkár, aki hozzátette: emellett

fontos az utánpótlásban dolgozó szakemberek megfelelő elismerése, ezért hozták létre a Kiemelt Edzői Programot, majd az Utánpótlás Edző Programot is.

Szabó Tünde szerint bár a programok átfogó hatása 12-14 év múlva jelentkezik, a tudatos építkezésnek már jönnek az eredményei.

Példaként említette a párbajtőröző Siklósi Gergelyt, aki a budapesti felnőtt vívó-világbajnokságon 21 évesen állhatott fel a dobogó tetejére és a mindössze 16 esztendős Muhari Esztert, aki ugyanott egy olimpiai bajnokot győzött le a főtáblára jutáshoz.

Megjegyezte, hogy a junior lány kézilabda válogatott Európa-bajnokságot nyert Győrben úgy, hogy az egy évvel ezelőtt korosztályos vb-győztes csapat kerete teljesen kicserélődött. Végül saját sportágából, az úszásból Milák Kristófot emelte ki, aki 19 évesen már világcsúcstartónak, valamint világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát.
A sportért felelős államtitkár úgy véli, nagyon fontos, hogy a kiváló edzők és szakemberek átadják a tudásukat fiatalabb kollégáiknak, illetve hogy Magyarország korosztályos szinten is minél több világversenynek adjon otthont, mert egy-egy ilyen esemény hatására érezhetően megemelkedik a sportolni jelentkező gyerekek száma.

utánpótlásSzabó Tünde

Szóljon hozzá!

Hirdetés