Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ittas barátjára bízta a vezetést a részeg tiszaeszlári

| 2020. 01. 16. | 11:39:00
Mindkét férfit elítélték.
Ittas barátjára bízta a vezetést a részeg tiszaeszlári
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt P.J.G. elsőrendű vádlottat – mint többszörös visszaesőt – 10 hónap börtönbüntetésre, 2 év közúti járművezetéstől eltiltás büntetésre és 1 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, míg K.I. másodrendű vádlottat járművezetés tiltott átengedésének vétsége miatt pénzbüntetésre és 5 hónap járművezetéstől eltiltás büntetésre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság január 15-én.

A tényállás szerint a két férfi 2019. április 22-én, a reggeli órákban együtt italozott Tiszaeszláron húsvét alkalmából. Ezután 16 óra körül P.J.G. vádlott ismét felkereste lakóhelyén K.I. vádlottat és megkérte arra, autójával vigye be őt Nyíregyházára.

A férfi ezt nem vállalta, arra hivatkozott, korábban együtt ittak, ezért ő nem vezethet, de azt megengedte a vezetői engedéllyel egyébként nem rendelkező elsőrendű vádlottnak, hogy ő vezesse az autóját.

Így a vádlottak együtt indultak el Nyíregyházára. Mikor hazafelé tartottak a 36-os számú főúton, egy balra ívelésű útkanyarulatban az autójuk a nedves úton megcsúszott, majd egy nagycserkeszi ingatlan fém kerítésének ütközött. A baleset során személyi sérülés nem történt, az autóban és a kerítésben anyagi kár keletkezett.

A helyszínre érkező rendőrök megállapították a gépjárművet vezető P.J.G. vádlott ittasságát, továbbá azt is, hogy a férfit a Nyíregyházi Járásbíróság 2018-ban, mint többszörös visszaesőt járművezetés önkényes elvételének bűntette és más bűncselekmények miatt börtönbüntetésre ítélte és eltiltotta a közúti járművezetéstől, így a cselekmény elkövetésekor a férfi érvényes vezetői engedéllyel sem rendelkezett.

A bíróság szerint K.I. vádlottnak tudnia kellett arról, hogy a délelőtti alkoholfogyasztásuk miatt az I. elsőrendű vádlott délután is még alkohol befolyásolása alatt áll, ezért nem engedhette volna meg neki, hogy vezesse a személygépkocsit.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés