Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Börtönbe küldenék a nyíregyházi időseket átverő csalókat

| 2020. 02. 05. | 11:09:00
Orvosnak, rendőrnek adták ki magukat, majd pénzt kértek.
Börtönbe küldenék a nyíregyházi időseket átverő csalókat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idős emberektől próbált pénzt szerezni két férfi azzal a valótlan ürüggyel, hogy a sértettek hozzátartozóját baleset érte. Három esetben a sértettek ezt elhitték, és fizettek a csalóknak. A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a két budapesti vádlott – akik közül az egyik többek között csalásért is ült már börtönben, míg a másik büntetlen – 2018 őszén elhatározták, úgy fognak pénzt szerezni, hogy időskorú sértetteket felhívnak telefonon azzal a kitalált történettel, miszerint a sértettek hozzátartozóját közlekedési baleset érte, és a jobb egészségügyi ellátásuk, továbbá kártérítés érdekében pénzre van szükségük.

Az idős embereknek a telefonba a vádlottak egyike többször is azt állította, ő rendőr, sőt egy alkalommal főkapitány-helyettesnek adta ki magát, de olyan is előfordult, hogy orvosként mutatkozott be.

Ilyenkor azt adta elő, a sértett gyermeke vagy unokája balesetet okozott, melynek során megsérült – jellemzően a bordája átfúrta a tüdejét –, nem tud beszélni. Ugyanakkor várhatóan rabkórházba szállítják, mert a balesetért ő felelős, de ha az idős sértett hajlandó fizetni, akkor jobb orvosi ellátást kaphat a hozzátartozója. Az is többször elhangzott a vádlottól, hogy a kitalált balesetben vétlen személy pénz ellenében hajlandó lenne eltekinteni a feljelentéstől.

A sértettektől a vádlottak 2-10 millió forint közötti összegeket kértek. Egy sértett 300 ezer forintot és ékszereket, egy másik sértett 520 ezer forint értékű ékszert, míg egy további sértett 400 ezer forint készpénzt és 800 ezer forint értékű ékszert adott át a vádlottaknak, akik a pénzt elköltötték. Ugyanakkor hat sértett megtagadta a fizetést, mert rövid úton ellenőrizték, valóban történt-e baleset a hozzátartozójukkal, továbbá a gyanúsnak tartott telefonbeszélgetésekről tájékoztatták szomszédaikat, rokonaikat, akik azt tanácsolták, ne fizessenek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés