Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt a volt nyíregyházi esperes

| 2020. 04. 14. | 16:20:00
A város közéletéből is kivette a részét.
Elhunyt a volt nyíregyházi esperes
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életének 77. évében, április 12-én váratlanul elhunyt Sipos Kund Kötöny nyugalmazott nyíregyházi református esperes, volt nyíregyházi önkormányzati képviselő. A gyászhírt felesége osztotta meg a közösségi oldalon. 

Sipos Kund Kötöny Kisújszálláson született 1943. október 4-én. (Szülei nyolc gyermekéből ketten, az ikrek még pici korukban meghaltak.) Iskoláit szülővárosában, Kisújszálláson kezdte, és a Dunántúlon folytatta. 1958-tól Debrecenben a református gimnáziumban, majd a teológián tanult. 1962-ben érettségizett, a lelkészi diplomáját 1969-ben vette át. Egyetemi évei alatt az NB I-ben kézilabdázott, s még negyvenöt évesen is aktív sportoló volt. 1968-ban Dévaványán volt segédelkész egy évig, majd a papi vizsga letétele után Ramocsaházára rendelték. 1969. december 25-től 21 évig szolgált itt, 1977-től 15 évig Nyíribrony községgel együtt. Szőke Terézzel 1977-ben kötöttek házasságot, három gyermekük született.

A Nyírségi Református Egyházmegye 1990-ben megválasztotta esperesnek. Ő lehetett az első, demokratikusan megválasztott esperes Magyarországon.

A rendszerváltás után az egyházi ingatlanok visszaadása, az ezzel kapcsolatos tárgyalások új távlatokat nyitottak a nyíregyházi gyülekezet életében. A visszakapott Kálvin téri iskola mellé megvásárolták a Színház utcai iskolarészt, hogy a nyolcosztályos egység ne bomoljon fel. Nyíregyháza-Sóstón millenniumi templomot építettek.

Az egyházi és a közéletben is fontos feladatokat vállalt. Tagja volt a Magyarországi Református Egyház Zsinatának, Zsinati Tanácsának, a Tiszántúli Református Egyházkerület Tanácsának és Közgyűlésének alkotó tagja. A Magyarok Világszövetségének megyei elnöke, nyíregyházi önkormányzati képviselő volt. 1994. október 23-án a Politikai Foglyok Országos Szövetségétől megkapta a Hazáért Érdemkeresztet, a Szent György Lovagrendnek pedig megválasztott tagjai közé.

A volt esperes 2013-ban vonult nyugdíjba. 

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés