Ért hozzá, a nyíregyházi képviselő szerint túlárazott lélegeztetőgépeket vettek

Szabolcsihír

2020.04.01. 16:17

Ért hozzá, a nyíregyházi képviselő szerint túlárazott lélegeztetőgépeket vettek
Fotók: Facebook

A momentumos politikust azóta többen is támadják.

Hirdetés

Hirdetés

 Felrobbantotta a Facebookot a nyíregyházi Babosi György március 28-i Facebook-bejegyzése, melyben túlárazottnak tartja a kormány által megvásárolni kívánt lélegeztetőgépeket. A Momentum megyei vezetője, nyíregyházi önkormányzati képviselő – egyébként civilben orvosiműszer-kereskedelemmel foglalkozik – szerint nettó 9,4 millió forint még szállítással együtt is jóval magasabb annál az árnál, amennyiért egyébként ezeket a járvány gyógyításában nélkülözhetetlen eszközöket meg lehet vásárolni.

„A kormány 500 db lélegeztetőgépet vesz nettó 4,7 milliárd forintért. Darabját nettó 9,4 millió forintért. Cégem közel 20 éve orvosi műszerekkel foglalkozik és a kínai készülékek árai 1,9-5,4 millió között mozognak. Még a szállítási költség sem indokolja a nettó 4 milliós felárat. Sőt, mennyiségi kedvezmény esetén az árak még alacsonyabbak! Ez az, fiúk, így kell elkölteni az adófizetők pénzét!”

– posztolta oldalára. Azóta kap hideget és meleget, van, aki azzal támadja, hogy valami elavult vacakkal példálózik, más szerint az a baj, hogy savanyú a szőlő.

– Most sokan támadnak azért, mert azt gondolják, az a problémám, hogy nem tőlem veszik a gépeket. De ez nem igaz, mert nem is tudnék menedzselni ennyit. Az enyém egy kis cég

– felelte megkeresésünkre Babosi György, aki hangsúlyozta: miután 20 éve ezen a területen dolgozik,

számára a magas ár mellett az szúrt szemet, hogy a cég, ami a 4,7 milliárdos üzletet bonyolítja, nem is orvosiműszer-kereskedelemmel foglalkozik.

(A Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett, budapesti székhelyű OTT-ONE Nyrt. fő tevékenységei a streaming, a high-tech biztonságtechnika, a blockchain, az e-learning, az esport és az Ipar 4.0 köré csoportosulnak – a szerk.)

– Ha olyan cégtől vették volna, amit ismer az orvosiműszer-piac – ami egyébként elég kicsi, ismerjük egymást –, nem szólok, de ez egy más tevékenységre szakosodott cég – jegyezte meg Babosi György.

– A lélegeztetőgépek ára nettó 2-5,5 millió forint között mozog. Az ár minőségi különbséget jelez. A drágább eszköz hordozható, görbét rajzol a légzésről, légutakban lévő nyomásról, altatógéphez csatlakoztató, áramkimaradás esetén akkumulátorral is működik, oxigénpalackot lehet hozzákötni, érintőképernyős a kijelzője

– magyarázta Babosi György. – Egy teljesen felszerelt lélegeztetőgép ára – épp most néztem meg – 5-5,5 millió forint plusz áfa – tette hozzá, majd megjegyezte: a 9 milliós gépekről viszont nem lehet tudni semmit.

Kérdésünkre, hogy hozott-e már be Magyarországra lélegeztetőgépet, elmondta:

– A járvány alatt Kínából lélegeztetőgépet még nem hoztam, de a napokban fogok. Az ok: minimum 5-10 darabot lehet egyszerre megrendelni, amihez tőke kell. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a héten sikerült megállapodnia a kínaiakkal, hogy 1-1 darabot mintának küldjenek el.

– A szombati posztom óta folyik a lejáratásom – közölte Babosi György. Ismerősei jelezték neki, hogy bejegyzését valaki megosztotta egy Számok, adatok nevű Facebook-csoportban, ahol kommentekben elkezdtek üzengetni neki. A csoport adminisztrátora felszólította, írjon adatokat a lélegeztetőgépről.

– Azt kértem, írjanak hivatalos ajánlatkérőt. Erre válaszoltam, majd megkérdezésem nélkül továbbították a levelemet az operatív törzsnek – folytatta Babosi György.

Erről úgy szerzett tudomást, hogy a törzsnek küldött e-mailt ő is megkapta másolatban.

– Engem is „cc”-ztek a levélben. De ez nem gond, mert ami az ajánlatkérőben szerepel, az megfelel a valóságnak, nem szeretek hamukázni – jegyezte meg a képviselő. Egyébként, ahogy a posztja a megosztásokkal egyre nagyobb nyilvánosságot kapott – már 300 ezren látták és több mint ezren szóltak hozzá –, egy külföldi nagykövetségtől is megkeresték. Abban segített nekik, hogy összehozta őket a kínai gyártóval, hogy közvetlenül állapodjanak meg egymással.

– Akik most engem támadnak, félreértettek. Az enyém egy kis cég, nem tudnék egy ekkora projektet egyedül menedzselni. Nem is az volt a célom, hogy a szóban forgó 500-at tőlem vegye meg a kormány. Amiért szót emeltem: akármekkora bajban van az ország, Orbánéknak semmi nem drága, hogy abból is nyerészkedjenek

– mondta.

Többen kérdezték, ha ilyen olcsón tud lélegeztetőgépet, miért nem adományoz. Erre úgy reagált:

– Jogos kérdés, de sajnos nincs kétmillió forintom adakozásra, annyira nem áll jól a cég. Ugyanakkor maszkot és védőruhát fogok adományozni, már megrendeltem egy nagyobb tételt. Csak úgy gondoltam, ezt megtehetem anélkül is, hogy nagydobra verném.
lélegeztetőgépkoronavírus

Szóljon hozzá!

Hirdetés