Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az utolsó simításokat végzik a nyíregyházi Kállay-kúrián

| 2020. 05. 14. | 20:03:00
Június végén már fogadhatja a látogatókat Nyíregyháza új ékszerdoboza.
Az utolsó simításokat végzik a nyíregyházi Kállay-kúrián
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A végéhez közeledik a nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztésének második üteme a Modern Városok Program keretében. A 400 millió forint összegű forrásból megvalósuló projektet Kovács Ferenc polgármester és Ulrich Attila alpolgármester május 14-én helyszíni szemlén tekintette meg.

A 16.000 kötetes könyvtár a főépület emeleti részén már a végleges helyére került. Ezekben a napokban a megközelítőleg 18.000 műtárgy átköltöztetésén dolgoznak. Ezzel párhuzamosan folyamatban van a Kállay Gyűjtemény állandó kiállításának építése, berendezése az „A” épület földszinti kiállító terében.

[Beillesztett cikk: Ékszerdoboza lesz ez a ház Nyíregyházának]

A gyűjtemény kezelőinek tervei között szerepel egy időszaki kiállítás berendezése is Dr. Kállay Rudolf, a Kállay-ház építtetője halálának 100. évfordulója alkalmából, „Orvoslás a századfordulón” címmel.

A projekt keretében a Kállay-ház első ütemben már felújított főépületéhez nyaktaggal kapcsolódó 1959-ben épített emeletes, lapostetős, az utóbbi időben üresen álló épület felújítása történt meg.

A felújított épületrész mellett újjáépült a történelmi épülethez a korabeli fotók tanúsága szerint a nyugati oldalon csatlakozó nyitott kétszintes árkádsor is.

A projekt kivitelezési munkálatai befejeződtek, a belső udvarban megtörtént a környezetrendezés, a parkolók és a csapadékvíz elvezető rendszer kialakítása, a műszaki átadásátvétel a napokban megtörtént.

A projekt hátralévő időszakában az eszközök beszerzése és a kiállítás berendezése zajlik.

A földszinti várostörténeti kiállítás interaktívan mutatja majd be a város fejlődésének történetét. Az emeleten több korcsoport kiszolgálására alkalmas konferenciaterem és egyben multifunkciós tér lesz, amely a szabadidő hasznos eltöltését szolgálja. A fejlesztés eredményeként a Kállay-ház főépületében méltó helyére kerül a Kállay Gyűjtemény.

A megújult Kállay-kúria, benne a teljes Kállay Gyűjteménnyel, és a majd újabb kulturális színfoltot jelentő várostörténeti kiállítással várhatóan június végén nyithatja meg kapuit a nagyközönség számára.

[Beillesztett cikk: Menne pár kört a miniszterelnök autójával? Kállósemjénben megteheti]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés