Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

New Yorkból pénzelik a nyíregyházi rabbit

| 2020. 06. 09. | 10:36:00
A felkavaró történet szereplője szatmári zsidók leszármazottja.
New Yorkból pénzelik a nyíregyházi rabbit
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Érdekes interjút közölt az Ungár Péter LMP-s parlamenti képviselő által jegyzett azonnali.hu.

Deborah Feldman története ihlette az Unortodox címen nagy siket arató, Netflixen látható minisorozatot. A brooklyni ultraortodox zsidó közösségből elmenekült nő a saját sztoriját vetette papírra, és a könyv hatalmas sikert ért el, ennek nyomán született a sorozat.

Az ügy érdekessége számunkra az is, hogy Deborah egy magyar, szatmári zsidók által alapított ultraortodox zsidó közösség tagja volt New Yorkban, azon belül Brooklynban, a Williamsburg nevű városrészben.

Deborah Feldman

Deborah szerint annyira erősek voltak a magyarországi gyökerek több generáción át is, hogy ő New Yorkban azt érezte, nem Amerikában, hanem Magyarországon nő fel. Egy szabolcsi kitérőt is tett. Az ultraortodox New York-i zsidók kapcsán a következőket mondta:

Azt tudom, hogy gyakran látogatnak még Szatmár környékére, és külön azért fizetnek a nyíregyházi rabbinak, hogy tartsa fenn a mikvét, mert használni akarják, amikor megérkeznek

- idézi Deborah Feldmant az Azonnali.

A mikve rituális fürdő, ahol az ortodox zsidó nők megmerítkeznek, és ezáltal megtisztulva térnek vissza otthonukba, hogy teljesítsék házastársi kötelességüket. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés