Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházi művész készítheti a trianoni emlékművet

| 2020. 06. 25. | 16:08:00
Pályázat.
Nyíregyházi művész készítheti a trianoni emlékművet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyháza képviselő-testületének június 25-i ülésén született döntés a városban trianoni emlékmű felállításáról.

A Bethlen Gábor Alapkezelőtől sikerült a városnak 25 millió forint támogatást szereznie, ebből egy 3 méter magas alkotás készülhet. Ulrich Attila alpolgármester azt is elmondta a testületi ülésen, hogy már az év elejétől tervezik az emlékmű felállítását, a polgármester közbenjárásának köszönetően azonban egy méltóbb alkotás készülhet.

A kivitelezésre zárt pályázatot írnak ki, nyíregyházi művészeket hívnak meg. A pályázatokat augusztus 10-ig lehet benyújtani. A bírálatot egy 9 főből álló zsűri végzi majd el, közülük hárman határon túliak. Az alpolgármester hangsúlyozta: kizárólag a kulturális közéletből választanak tagokat, politikus nem lesz köztük.

Az ülésen Ulrich Attila úgy fogalmazott: a reményeik szerint olyan, a nemzeti összetartozást szimbolizáló emlékművet állítanak Nyíregyházán, amilyen Magyarországon nincs még.

A határidőre beérkezett gipszmunkákat egyébként ki fogják állítani, hogy a városlakók is megismerhessék őket. Azt tervezik, mondta Kovács Ferenc polgármester, hogy március 15-én vagy a városnapon avatják fel a már elkészült emlékművet.

Lövei Csaba (Szövetségben Nyíregyházáért) annyit jegyzett meg: elegánsabb lett volna egy évvel ezelőtt kiírni a pályázatot, és akkor most, a századik évfordulón már fel lehetett volna avatni az emlékművet, de természetesen üdvözlik a tervet és a lehetőséget.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés