A nyíregyházi milliárdos tagadja az ellene felhozott vádakat

Szabolcsihír

2020.10.15. 20:13

A nyíregyházi milliárdos tagadja az ellene felhozott vádakat
Bige László rendszeresen adományoz eszközöket a nyíregyházi kórháznak, a VIDOR Fesztivál egyik fő támogatója (Fotó: MTI Balázs Attila)

Álláspontja szerint a vele szemben fennálló haragos viszony miatt tett ellene feljelentést a vállalkozó.

Hirdetés

Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék október 15-én tartott előkészítő ülést a vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolt nyíregyházi cégvezető, Bige László ügyében.

Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője közölte: a vádirat szerint B.L.T. vádlott – aki egy részvénytársaság elnök-vezérigazgatója, s több kft. is üzleti érdekeltségébe tartozik - 2006-2007-től üzleti kapcsolatban állt cégein keresztül egy vegyiáru nagykereskedelemmel is foglalkozó kft. ügyvezetőjével.

2009. őszén a vádlott felajánlotta a vállalkozónak, hogy nagy mennyiségű terméket ad át részére letéti szerződés alapján, amit a széles vevőkörrel rendelkező vállalkozó számla nélkül, a piaci ár alatt értékesíthet tovább azzal a feltétellel, hogy az ebből befolyt összeget a vállalkozó visszajuttatja a vádlottnak.

Az ajánlat arról is szólt, hogy a vádlott cége – a tárolás alatt bekövetkezett minőségromlásra hivatkozva - az átadott termékeket leértékeli, azaz kedvezményes áron számlázza majd ki a vállalkozó részére, így a vállalkozó Kft-je is haszonhoz juthat.

A vád szerint a megállapodás alapján 2010. januártól - októberig a vállalkozó a vevők részére készpénzért, számla nélkül több ezer tonna terméket értékesített, és az így befolyt pénzből 135.400.000 forintot átadott a vádlottnak.

Ezután a vállalkozó reklamációs levelet írt, melyben minőségi hibára hivatkozással 50 százalékos árengedményt kért. Ez alapján a vádlott utasítására a részvénytársaság kedvezményes áron számlázta ki a vállalkozónál letétben lévő termékeket.

A bíróság előtt a csütörtöki előkészítő ülésen a vádlott tagadta, hogy a vállalkozónak árengedményt ígért valótlan minőségi kifogásra hivatkozással és azt is, hogy számla nélküli értékesítésből származó pénzt vett át tőle. Álláspontja szerint a vállalkozó a vele szemben fennálló haragos viszony miatt tett ellene feljelentést. Ezen túlmenően a vádlott megjelölte azokat a személyeket, akiket tanúként kér kihallgatni az ügyben és további szakértők bevonását is indítványozta.

A bíróság 2021. február 9-11-én tárgyaláson folytatja az eljárást, ahol a vádlott, tanúk és szakértők meghallgatása várható.

Az előkészítő ülés a vádemelés után tartott olyan nyilvános ülés, amelyen a vádlott és a védő a tárgyalást megelőzően elmondhatja a váddal kapcsolatos álláspontját. Lehetősége van arra is, hogy a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerje, beismerő vallomást tegyen és lemondjon a tárgyalás jogáról. Ebben az esetben a bíróság már az előkészítő ülésen ítéletet hozhat, de nem szabhat ki súlyosabb büntetést annál, amt az ügyészség indítványozott.
Ha a vádlott nem ismeri el bűnösségét, az előkészítő ülésen meg kell jelölnie azokat a bizonyítékokat, amelyek védekezését támasztják alá. A bíróság ezt követően határozza meg az eljárás további menetét, és tárgyalást tart az ügyben.                                                                       
Nyíregyházi TörvényszékBige László

Szóljon hozzá!

Hirdetés