Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jack, az elefánt visszatért Nyíregyházára

| 2020. 10. 25. | 13:24:00
Európa legnagyobb ormányosa Bázelben járt, de biztosan nem felejtette el, hogy korábban itt élt.
Jack, az elefánt visszatért Nyíregyházára
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jack, Európa legnagyobb afrikai elefántja 2 éves távollét után visszatért családjához a Nyíregyházi Állatparkba, ahol korábban már sikeres tenyészhímként 2 borjat nemzett.

A Nyíregyházi Állatpark az apaállatot 2 évre kölcsönadta a Bázeli állatkertnek, hogy az Európai Fajmegőrzési Program keretén belül teljesítse ott is tenyészbikai feladatát.

A hatalmas állatot október 25-én a látogatók előtt engedték ki Jacket a kifutóba, így vasárnaptól Jack érkezésével újra teljes az afrikai elefántok ( Loxodonta africana) sóstói tenyészcsordája, amelyben az ivarérett bika mellett 2 tenyésznőstény és 2 borjú él Nyíregyházán. 

A három méter magas, öt tonna súlyú, Jack jól viselte az utazást, és amint újból megszokta belső és külső kifutóit,  megkezdődik az összeszoktatás az elefántcsalád többi tagjával.

Mivel az elefántok a világ legintelligensebb állatai közé tartoznak,

nem kérdés, hogy a 2 éves távollét után megismerik-e egymást a korábban együtt tartott ormányosok.

Jack az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett újra Nyíregyházára, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy újabb szaporulat jöjjön a napvilágra.

A most 27 éves Jack és párja, a Svédországból érkezett Kwanza (19) 2013-ban párosodott először a Nyíregyházi Állatparkban, és 22 hónapra rá világra jött első utódjuk  Kitó, 2018-ban pedig a bikaborjú húga, Kimani.

Az elefántházban a szakemberek felkészültek az ereje teljében lévő bika érkezésére: az épületben külön "bikabiztos" részt alakítottak ki. A készültség nem véletlen - mondta el Gajdos László, a park igazgatója. A felnőtt korba lépő bikákban időközönként hormonális változások játszódnak le- az úgynevezett muszt  (musth) -mikor is  a tesztoszteron szintjük a normális tízszeresére emelkedhet, az állatok viselkedése pedig rendkívül agresszívvé és veszélyessé válhat. A minimum három héten át tartó, ám akár hosszú hetekre is elnyúló állapot levezénylésére is felkészültek a szakemberek.

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg öt afrikai és három ázsiai elefánt él. Az országban egyedül itt látható az afrikai faj, ráadásul Európa több száz állatkertjéből a nyíregyházi mellett csupán három olyan akad, amely egyszerre tart ázsiai és afrikai elefántot.

Természetesen külön kifutóban élnek ezek az állatok, hiszen két különböző kontinensen élnek, így sosem találkoznak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés