Több szabolcsi oktatási intézmény is csatlakozott egy nemes ügyhöz

2021.02.17. 19:03

Több szabolcsi oktatási intézmény is csatlakozott egy nemes ügyhöz
(Fotó: illusztráció)

A gyermekek megtapasztalhatják, hogy milyen érzés kerekesszékkel közlekedni vagy látássérültként bekötött szemmel labdázni, futni.

Hirdetés

Hirdetés

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzatok, általános iskolák és óvodák is csatlakoztak a február 22-én megrendezendő Magyar Parasport Napja (MPN) alkalmából tartott programsorozathoz. Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, a megyei diáksport és szabadidő egyesület elnöke az eseményeket beharangozó szerdai, nyíregyházi sajtótájékoztatón elmondta,  a Lélekmozgató című rendezvénnyel szeretnék felhívni a figyelmet a parasport napjára többek között a mátészalkai, a leveleki, az ópályi, a gyulaházi, a papi, a nyírbátori és a nyíregyházi oktatási-nevelési intézmények.

Ez minden sporttevékenységnek a célja, hogy felülemelkedjünk önmagunkon, saját korlátjainkon és nehézségeinken, és lehetőség szerint ilyen módon is teljesebb életet éljünk

 - fogalmazott az eseményen Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke. Kifejtette: az idén online kísérhető, a hagyományos Lélekmozgató elnevezésű foglalkozásokon sportági bemutatókat tartanak a programhoz csatlakozott intézmények diákjai és óvodásai számára, valamint lesznek olyan játékos feladatok, melyeken keresztül a gyermekek megtapasztalhatják, hogy milyen érzés kerekesszékkel közlekedni vagy látássérültként bekötött szemmel labdázni, futni.

Megtanulhatják például a szájjal és lábbal festést, kipróbálhatják ügyességüket az akadálypályán, a csörgőlabdában, a bocsában és az ülőröplabdában, vagy kerekesszékből dobhatnak kosárra. A bizalomfejlesztő játékok során - társaik irányításával - megismerkedhetnek a vakfutással, bekötött szemmel építhetnek a fakockákkal vagy kerekesszékben ülve asztaliteniszezhetnek.

Peres János parasportoló, ülőröplabda olimpikon a tájékoztatón felidézte, a magyar ülőröplabda csapatnak az első és eddigi egyetlen olimpiáján, 1992-ben Barcelonában a hatodik helyet sikerült megszerezniük, ez pedig nagy lökést adott a következő harminc évre az egész sportágnak. A 62 éves, jelenleg is magyar válogatott parasportoló hangsúlyozta, nagyon fontos a fiatalokat segíteni a fejlődésben, megmutatni számukra a kitartás erejét és a játék szeretetét.

 A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) által szervezett Magyar Parasport Napjának idén Póta Georgina és Szvitacs Alexa asztaliteniszezők lesznek a nagykövetei, kiemelt helyszíne pedig Győr.
paralimpiasport

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Leader3