Túlélni a járványt. 3.rész: a rádiós

Szabolcsihír

2021.03.29. 16:08

Túlélni a járványt. 3.rész: a rádiós
Balogh Béla

Balogh Béla: többet tudok a kislányommal foglalkozni, korábban érek haza, több a közös tanulás, játék.

Hirdetés

Hirdetés

Egy éve már, hogy az életünk fenekestül felfordult, mindennapjaink része lett az aggodalom, a bizonytalanság, olykor kilátástalanság. A WHO 2020. március 11-én nyilvánította világjárvánnyá a Covid-19 vírusfertőzést. Azt azonban akkor még a legvadabb álmainkban sem gondoltuk, hogy 2021 márciusában már a harmadik hullámot veti a koronavírus-járvány, sokkal több áldozatot követelve, már a fiatalabb korosztályból is.
Bezárkóztunk, arcunkat maszkkal takarjuk, női táskákban, férfi farzsebekben parfüm helyett kézfertőtlenítő lapul.
És a járványnak még koránt sincs vége. 

Arra voltunk kíváncsiak, ki, hogyan élte meg, élte át az elmúlt egy évet. Voltak, vannak-e félelmeik, hozott-e pluszt az életükbe a kényszerű bezártság, összezártság? Mennyiben változott az életük, életszemléletük az elmúlt egy év alatt? Ismert és kevésbé ismert embereket kérdezünk, más-más szakmák képviselőit.

Balogh Béla az idén 20 éves Sunshine Rádió ügyvezetője. Boldog, nagycsaládos édesapa. Két fia és egy kislánya van.

Három a BB (balról) Balázs, Béla és Bendegúz

– Sajnos egy információs áradat kellős közepén vagyok nap mint nap, és igen erős a személyes kapcsolatom a városlakókkal, a rádióhallgatókkal. Mára mindenki kezd belefáradni – a bezártság, a korlátozások, a körülöttünk lévő személyes tragédiák mind-mind felőrölik az embert. Azt gondolom, csak úgy lehet túlélni mentálisan, ha megtaláljuk ebben a helyzetben is a célokat, ha vannak szeretteink, családtagjaink és most kicsit hátralépünk, hogy majd nagyot tudjuk lépni előre, ha lehet. A család lehet a menedék mindenki számára. Használjuk ki a kötöttséget, a bezártságot, és törődjünk többet most szeretteinkkel! A család mindig tud feladatot is generálni, így – szerintem – van mivel törődni otthon is. A plusz talán az, hogy sokkal több a közös időtöltés. Többet tudok a kislányommal foglalkozni, korábban érek haza, több a közös tanulás, játék. Több figyelmet fordítunk a háztartásunkra, a kertre, a házra. Keressük meg ott a feladatokat! Nyilván mindenki komoly anyagi veszteségeket könyvelt el, legyen az vállalkozó vagy alkalmazott. Ugyanakkor takarékosabban élve, kisebb rezsivel is lehet tartalmas időt együtt tölteni szeretteinkkel. Nem kell hozzá nagy befektetés. Felértékelődik egy-egy séta, a kertészkedés, a torna, a kirándulás, a kerékpározás. Ha lehet, ezekről ne mondjunk le!

Naná, hogy a legkisebb Balogh-csemete is BB, ha apa Béla, akkor a lánya Bella

Mindig, de most különösen nagy a felelőssége a médiának. A bezártság miatt sokan egyedül a tévéből, rádióból szerzik az információt. Mire kell különösen figyelni?

– Nyilván, ahogy eddig is, csak objektív, hiteles információkat közlünk hallgatóinkkal. Ezt viszont sokszor tényleg nehéz kivitelezni olyan környezetben, amikor mind a döntéshozóktól, mind pedig a végrehajtóktól özönlenek az információk, melyek közül némelyik egymással ellentétes vagy nem egyértelmű. Ez megnehezíti kollégáim munkáját, de úgy gondolom, hogy az online információáramlásnál is gyorsabbak tudunk lenni, különösen, ha helyi eseményekről van szó. 

A járvány miatt a személyes kapcsolatok jelentős mértékben leépültek. Hajlamossá váltunk a depresszióra. A közösségi oldalakon eldurvult a hangnem, miközben – különösen azok, akik egyedül élnek – vágynak az emberi szóra. Mit tehet ezen a téren a rádió?

– Türelemre, kitartásra kérjük a hallgatóinkat. Műsorainkkal egyben programot, szórakozási lehetőséget is adunk az információk mellett. Tényekre alapozva – sokszor szakértők bevonásával – tárjuk fel a napi helyzetet és segítjük őket az „információs sztrádán" a helyes, objektív értékítélet kialakításában. 

Egy főnöknek mindig nehezebb, hisz nemcsak a saját, hanem kollégái családjáért is felelős. Amikor személyi döntést kell meghoznia, ez is ott van a háttérben. Hogyan sikerült átlendülni a hullámvölgyeken? 

– Az első hullám idején a médiumok kaptak segítséget, ami egy minimális műsorszolgáltatási díjcsökkentésből és bértámogatásból állt. Ez azonban csak pár hónap volt, azóta semmi. Kollégát nem küldtünk el, úgy gondolom, az lenne az utolsó. A legtöbb cég is így gondolkozik: próbálja menteni az alkalmazottait, és amin először spórol, az a reklám- és marketingköltség. Ezek jelentős csökkentése azonban a kereskedelmi médiumok, így a mi rádiónk működését is hátrányosan érintik, jelentősen megnehezíti. A helyi sajtó újságírói, szereplői mindig is alulfinanszírozottak voltak, azt gondolom, hálával tartozok kollégáimnak, hogy ennek ellenére lelkiismeretesen és pontosan végzik munkájukat. Ezért is fontos, hogy a legnehezebb gazdasági körülmények között is próbáljam megoldani a javadalmazásukat. 

Ma már mindenki igyekszik több lábon állni, hogyha az egyiket kirántják alóla, még maradjon megélhetése. Neked hány maradt mostanra? 

– Az egyik kellemetlen döntést több társammal kellett meghozni, konkrétan, amikor Nyíregyháza első monstre zenei fesztiválját – nagyon sok befektetett pénz és energia után – le kellett mondanunk. Sajnos ezt idén sem tudjuk biztosítani a fesztiválozni vágyó közönségnek. Mivel többek között egy sportegyesület elnöke is vagyok, ahol közel 200 fiatal is sportol a felnőtt csapat mellett, így talán ott a legszomorúbb az volt, hogy az általános iskolákban nem engedték október óta az edzéseket még az ott tanuló gyermekeknek sem, akik egyébként együtt vannak egész nap. Sokan abba is hagyták a sportot, mások teljesen legyengültek, kiestek a minimális edzési lehetőség mellett, amit biztosítani tudunk. Sokakat a szülők sem mernek engedni, pedig ma már rendszeresen teszteljük a legkisebbeket is. Véleményem szerint az egészséges életmód a sport nélkülözésével is tovább sérül. Több cégem is van, és sajnos mindegyik erősen érzi a járvány miatt kialakult gazdasági válságot. Jelentős a forgalomkiesés minden területen. Bármennyire is vannak vagy voltak bér- és járuléktámogatások, sajnos a bérbeadók, beszállítók, alvállalkozók ugyanúgy elkérik a díjukat. Még nincs vége, és várhatóan a járvány gazdasági hatásai elhúzódnak, így vélhetően előbb vagy utóbb súlyosabb döntéseket is meg kell hoznom majd. 

Feleségével, Ritával

Kiért aggódsz a legjobban? 

– A családom minden tagja miatt nagyon aggódom, különösen édesanyámért, mert ő 77 éves. Én már átestem a fertőzésen, az egyik oltást is megkaptam. A két fiam is megbetegedett, enyhe tünetekkel túl vannak rajta, de kislányom, feleségem és édesanyám még erősen veszélyeztetett. Nagyon sok ismerős, egykori jó üzleti kapcsolatok, de közeli barátok szülei is elmentek ebben a járvánnyal sújtott időszakban.

Mikor megfertőződtél, megosztottad a Facebookon. Nemrég pedig posztoltad, hogy beoltottak. 

– Minden ezzel kapcsolatos posztomnak, hozzászólásomnak, nyilvános megszólalásomnak, írásomnak az a célja, hogy felhívjam a figyelmet az aktuális helyzet súlyosságára, arra, hogy ebből, mint minden társadalmat érintő rosszból, csak közös erővel, fegyelemmel és toleranciával fogunk tudni kilábalni. Mindig komoly impulzusokat kapok nagyszerű orvosoktól, egészségügyi szakemberektől és sokszor Rusvai Miklós virológus professzortól, akit nagyon komoly és felelősségteljes szakembernek tartok. Ő hihetetlenül elhivatott, minden héten rendelkezésünkre áll a rádióban, folyamatosan tájékoztat minket és hallgatóinkat.

Vajon mikor örülhetünk újra így - maszk és távolságtartás nélkül - a napsütésnek a Kossuth téren?

Még mindig sokan hisznek a vírustagadóknak.

Amit a posztjaimban és minden nyilvános helyen hangoztatok, óriási felelőtlenség. Azért, mert valaki – a világ minden pontján igazolható tények ellenére – nem hisz valamiben, azért még nincs joga másokat akaratuk ellenére veszélyeztetni, provokálni vagy rémhírekkel félelemben tartani. 

Szerinted mikor lesz nyitás?

Nyárnál előbb teljes nyitás biztos nem lesz, de ezzel a vírussal minden bizonnyal évekig együtt kell majd élnünk, amíg a szervezetünk és a tudomány meg nem szelídíti majd.  

Cservenyák Katalin

 

Galéria

Nyíregyházakoronavírus

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés