Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A városalapítók emléke előtt tiszteleg Nyíregyháza

| 2021. 05. 13. | 18:38:00
A járványhelyzet miatt ez az ünnep sem a régi.
A városalapítók emléke előtt tiszteleg Nyíregyháza
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Immár 268 éve annak, hogy  Károlyi Ferenc gróf kiadta pátenslevelét, melyben felsorolta, milyen előnyöket biztosít azoknak, akik a szinte elnéptelenedett - 400-600 ember lakta - Nyíregyházára költöznek.

A szabad vallásgyakorlás mellett 3 évi adómentesség szerepelt az ígérezet között, továbbá faanyag az építkezéshez.

Petrikovics János szarvasi csizmadiamester az 1753. május 16-i keltezésű levélnek birtokában lelkesen szervezte az áttelepülést Békésből - Szarvasról és környékéről. Még abban az évben 300 evangélikus vallású, szlovákul beszélő - korábban a Felvidékről Békésbe telepített - család kerekedett fel, hogy új helyen kezdjen új életet.

Ők lettek utóbb a tirpákok. Tudatlanságuk miatt sokan most is gúnynévként használják a tirpák szót, mert nem tudják, hogy a tirpákok nagyon szorgalmas és dolgos, nem mellesleg módos emberek voltak - a város írószülötte, Krúdy Gyula egy novellájában egyenesen a Rothschildokhoz hasonlította őket.

Minden évben a május 16-hoz közeli hétvégén rendezik meg Nyíregyházán a városnapot, pontosabban városnapokat. Két éve még remek programokkal és lapcsánkával várták a nyíregyháziakat a Kossuth térre, de már tavaly is elmaradt, és idén sem lesz városnapi ünnepség.

Hirdetés
Hirdetés