Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

India megelevenedett Nyíregyházán

| 2021. 05. 21. | 20:27:00
Legalábbis a szubkontinens jellemző állatfajai közül többet is láthatnak a megyeszékhelyen.
India megelevenedett Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átadták a Nyíregyházi Állatpark 820 millió forintból felépített India-házát a nyírségi megyeszékhelyen május 21-én. Az eseményen Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa elmondta: a 2014 után elindított Modern városok program keretében körülbelül 4 ezer milliárd forint értékű önkormányzati beruházást támogatott, vagy fog támogatni a jövőben a kormány, ebből az összegből 2 ezer milliárd forintnyi forrást már felhasználtak a kedvezményezettek. A lezárt fejlesztések tekintetében ez az arány tehát ötven százalékos, de Nyíregyháza ennél sokkal jobban áll – emelte ki a kormánybiztos.

Kovács Ferenc polgármester rámutatott, hogy elkészült az állatparki fejlesztési csomag újabb beruházása, és egyben elindult a következő, a jégkorszak világát bemutató, 6,3 milliárd forint összértékű beruházás első ütemének kivitelezése is. A 2015-ös megállapodásban rögzített fejlesztési csomagból eddig négy beruházás (a látogatócentrum és új bejárata, a hópárduckifutó, a Pangea Hotel, valamint a park ökológiai sétánya) készült el. Megjegyezte, jelenleg a kormány előtt vannak olyan fejlesztési programok, amelyek biztosítani fogják a beruházások folyamatosságát.

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy Magyarországon még nem volt akkora vidéki állatkerti fejlesztés, mint amilyen néhány évvel ezelőtt Nyíregyházán elkezdődött.

A parknak a szórakoztatás mellett fontos küldetése az állatkerti szakmaiság magas szinten tartása, az India-ház éppen ezt a kettősséget szolgálja; a látogatótérben egyrészt megpróbálják feleleveníteni India hangulatát és motívumait, másrészt az épületben kapott például helyet Európa legkorszerűbb, indiai rinocéroszok számára kialakított tartóhelye. Ebből az állatfajból alig kétezer él a világban, közülük három példány itt él Nyíregyházán

– hívta fel a figyelmet az igazgató, hozzátéve, hogy az indiai orrszarvúk veszélyeztetettsége még a közismert óriáspandákénál is nagyobb.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés