Szijjártó: 53 milliárdból bővíti nyíregyházi gyárát a Lego

Szabolcsihír

2021.06.18. 15:13

Szijjártó: 53 milliárdból bővíti nyíregyházi gyárát a Lego
Fotó: Facebook

250 új munkahelyet teremtenek.

Hirdetés

Hirdetés

Egész Európa futball-lázban ég, Dánia első mérkőzését aggódva néztük, remélve, nem történik tragédia. Christian Eriksen ma már jól van, reméljük, gyorsan felépül - ezekkel a gondolatokkal vezette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június 18-i sajtótájékoztatján azt a szenzációs hírt, hogy 53 milliárd(!) forintból bővíti nyíregyházi gyárát a dán cég, a Lego. Szijjártó külön köszöntötte a Nyíregyházáról érkezett delegációt, élén Kovács Ferenc polgármesterrel.

A sikeres és gyors oltási programnak nemcsak a futballélmény válik teljessé, komoly gazdasági következményei vannak, elsőként Európában sikerült újranyitni a gazdaságot, komoly előnyre téva szert a versenytársainkkal szemben - folytatta a Facebook-oldalán közvetített tájékoztatóját Szijjártó Péter.

Folyik a verseny az adórendszerek között. Magyarország nem fogad el semmilyen külső befolyást, az adómegállapítás joga a nemzeti kormány kezében van, kitartunk Európa megalacsoyabb adója, a 9 százalékos társasági adó mellett - szögezte le, azzal a meggyőződéssel, hogy "új beruházásokat vonzunk ezzel." Mergjegyezte: biztató, 27 százalék fölött van a beruházási ráta.

A Lego maga is nagyon fontos építőeleme a magyar gazdaságnak - elemte ki, majd bejelentette: az idei 3. legnagyobb beruházás Magyarországon a dán Legó 53 milliárd forintos beruházása: a nyíregyházi gyár bővítése. 250 új munkahelyet teremtenek ezzel, a magyar kormány pedig 5,8 milliárd forinttal támogatja a munkahelyteremtő beruházást.

A mexikói mögött így a 2. legnagyobb gyára lesz a Legónak a nyíregyházi.

Lesz csomagolás, fröccsöntés, dekoráció, 72 ezer négyzetméterrel nő a gyárterület, a cég növeli a raktározási kapacitást is.

Miután a nyíregyházi termékek 99 százalékát exportálják, az új beruházás tovább húzza a gazdaság növekedését - hangsúlyozta a külgazdasági miniszter. Az új gyár 2023-ban kezdi meg működését.

Szijjártó Péter köszönetet mondott a Lego Manufacturing Kft. 3000 nyíregyházi dolgozójának, akiknek köszönhetően ez a beruházás Nyíregyházára érkezik, és kösönetet mondott azért is, hogy gyerekek sokaságát örvendeztetik meg az itt gyártott játékokkal.

A Lego 2008 óta van jelen Nyíregyházán. A városból kivonuló Flextronic megüresedett üzemét vette bérbe a Nyíregyházi Ipari Parkban, akkor 1250 főnek adva munkát. 2012-ben határoztak a gyártás bővítéséről, majd 2014-ben elkészült a gyár, melynek ünnepélyes avatása március 25-én volt. Az átadott gyár területe - immár új helyen - 122 ezer négyzetméter, a kapacitás növelésével 250 új munkahelyet hozott létre a társaság. A fejlesztés eredménye, hogy a világ összes duplóját itt gyártják. Ekkor már 1550 dolgozót foglalkoztatott a cég. 

Cs.K.

Hirdetés

Szóljon hozzá!