Hirdetés

Tisztelet az építőknek - emléktáblát avattak Nyíregyházán

| 2021. 06. 06. | 17:49:00
50 éve kezdtek kinőni a házak a földből a Jósavárosban.
Tisztelet az építőknek - emléktáblát avattak Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Építők napja alkalmából emléktáblát avattak június 6-án, vasárnap Nyíregyháza legnagyobb lakóterületén. Ezzel állítottak emléket mindazoknak (tervezőknek, építészeknek, az építésvezetőnek és az építőknek, akik 1971-78 között felépítették a Jósavárost.

Az eseményen Végh József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Építész Kamara elnöke köszöntötte a vendégeket, felidézve, hogy az emléktábla ötlete egy közgyűlésükön merült fel, Seres Antal, a Szabolcs Megyei Állami Építőipari Vállalat volt igazgatója, korábbi kivitelező javaslatára.
Az ünnepségen a többi között beszédet mondott Szabó Tünde Sportért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, aki itt nőtt fel, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, aki itt lakott ifjú házasként albérletben, Nagy Szabina önkormányzati képviselő, aki kisgyermek kora óta itt él, Seres Antal, SZÁÉV volt igazgatója és Kulcsár Attila DLA, Ybl-díjas építész.

A hozzászólók felidézték az akkor még XVII. számú lakókörzet építését a kezdetektől, amikor megérkeztek ide debreceni házgyár vasbeton elemei, napjainkig. Az építkezésnek is köszönhető, hogy meg tudta duplázni lakosságát a szabolcsi megyeszékhely, s juthattak itt korszerű lakáshoz a családok ezrei.

A lakótelep elnevezésére a tanács még az építés megkezdésének évében, 1971-ben pályázatot írt ki, melynek nyertese Dienes Ö. István nyugalmazott műszaki ügyintéző, hímeskerti lakos volt. Így lett a 30 ezresre duzzadt lakótelep névadója a szeretve tisztelt, legendás Jósa András (1834-1918) Szabolcs vármegye egykori főorvosa.

A képen balról Nagy Szabina, Szabó Tünde, koszorúz Seszták Oszkár

A táblát Szabó Tünde és Nagy Szabina leplezte le, Seszták Oszkár koszorúzta meg.

Az avatást követő, építők napi ünnepségen Bíró László fújta el az 50 évet jelképező gyertyát, majd megköszönte a jósavárosiaknak, hogy megőrizték és szeretik a lakótelepet. A SZÁÉV építésvezetőjeként ő volt az, aki az építés éveiben mind a 3000 lakásban legalább egyszer járt, hogy ellenőrizze, hogya kivitelezés során minden a legnagyobb rendben legyen.

A gyertya tervezője és készítője pedig egy építészből lett cukrász volt, aki a tálcára egy terepasztalt varázsolt a Jósaváros épületeivel.

Hirdetés
Hirdetés