Hirdetés

Debrecenben lett egy pár a lipcsei és prágai jövevény

Cívishír

2021.07.20. 15:43

Debrecenben lett egy pár a lipcsei és prágai jövevény
Fotó: Debreceni Állatkert

Ők szigorúan monogámok.

Hirdetés

Hirdetés

Korábban sohasem tartott egzotikus faj képviselőivel gyarapodott a Debreceni Állatkert, miután a napokban egy hím dél-afrikai sül érkezett a Lipcsei Állatkertből, majd egy nőstény Prágából. A fiatal jövevények már birtokba vették közös bemutatójukat, ahol a látogatók is megtekinthetik őket. Bár itt találkoztak először, ismerkedésük problémamentesen zajlott, és jól kijönnek egymással, így az intézmény bízik a jövőbeli sikeres szaporulatban.

A dél-afrikai sül (Hystrix africaeaustralis) a kontinens déli szavannáin és erdőiben őshonos. A kontinens legnagyobb termetű rágcsálójaként főleg növényi részeket fogyaszt, de látták már csontokon és állati tetemeken rágódni is. Az ember művelte területekre merészkedve a haszonnövényeket is megdézsmálja, ami miatt sok helyen kártevőként tartják számon. Tápláléka után egyedül kutat éjszakánként, de szigorúan monogám párokban él.

A hím és a nőstény együtt védi szagnyomokkal megjelölt területét, és utódaikat is közösen nevelik fel. Ha megtámadják, a dél-afrikai sül először figyelmeztető hangjelzéseket ad, üreges végű farkát csörgeti, illetve felmereszti az oldalát és hátát borító hegyes tüskéket, amelyekkel végső esetben súlyos sérülést tud okozni támadójának.

Helyenként túlzott mértékű vadászata miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, mivel kizárólag Debrecenben találkozhatunk vele.
debreceni állatkert

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés