Hirdetés

Szekérre, Tirpák! - Nyíregyházán

Szabolcsihír

2021.08.09. 18:09

Szekérre, Tirpák! - Nyíregyházán

Szekerezés, toronylátogatás, kerekezés, könyvbemutató.

Hirdetés

Hirdetés

Hiánypótló kiadvány készült el a Nyíregyházi Városvédő Egyesület gondozásában. Urbán Teréz Nyíregyháza utcaneveinek története és utcanévlexikona címmel. A kötetet és a bemutatóhoz tartozó kísérőprogramot sajtótájékoztatón mutatták be. A hivatalos könyvpreier azonban augusztus 14-én lesz.

Szombaton délután két órakor veszi kezdetét a program a Kossuth téren Szekérre, Tirpák! címmel. A téren egy nagy sátorban fogadják az érdeklődőket, akik egy, 

  • a várost régi képeslapokon bemutató mini kiállítást nézhetnek meg
  • a gyerekeknek játszósarkot alakítanak ki
  • lesz szekeres városnézés
  • akik vállalnak egy kis lépcsőzést, megnézhetik az evangélikus templom tornyát, abban az óraszerkezetet és a harangot
  • biciklis túravezetők 13.45-től 14 óráig várják a kerékpárral a rendezvényre tartókat az Örökösföldön a Móra iskolánál, a Jósavárosban az Ungvár sétányon annál az emléktáblánál, amelyet a közelmúltban avattak abból az alkalomból, hogy 50 éves lett a lakónegyed.
A sátorban Illyés Péter előadóművész műsorát láthatja a közönség, a könyvbemutató pedig 16 órakor kezdődik. A szerzővel Ilyés Gábor helytörténész beszélget.

A tudományos igényességgel elkészített, impozáns megjelenésű kötet Urbán Teréz több évi kutatómunkájának eredménye, mely a város utcáinak közterületeinek névváltozásait mutatja be a város újratelepítésétől, azaz 1753-tól, napjainkig. Urbán Teréz bízik abban, hogy kötet remek forrásanyagként szolgál majd kutatóknak, ugyanakkor olvasmányos, így szívesen forgatják majd a nyíregyháziak.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés