Kivágják az idős, száradó tölgyeseket a Sóstói-erdőben

szabolcsihir.hu

2021.10.11. 14:11

Kivágják az idős, száradó tölgyeseket a Sóstói-erdőben
A kép illusztráció. (Fotó: pixabay.com)

Türelmet kérnek a nyíregyházi erdőjáróktól.

Hirdetés

Hirdetés

A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete két területen, az erdei tornapálya közelében, a játszótér mögött, valamint a Tölgyes utcától délre eső nyugati tömbben kezd fakitermelési munkát. Összesen valamivel több mint 3 hektárt érint a beavatkozás. Ezeken a részeken főként akác és tölgy található, az állomány túltartott, jórészt csúcsszáradt fákból áll, ezért nem lehet tovább halogatni az erdőfelújítást. A biológiai vágáskort rég meghaladta ez a terület: a tölgy például 103, valamint 163 éves, holott a szakemberek előzetesen 80-90 év vágáskorral számoltak. A sarjeredetű tölgyfák gyökerei pedig több száz évesek is lehetnek.

A Sóstói-erdőben sok hasonló állapotú erdőterület van, ezek felújítása nem várhat, de természetvédelmi és parkerdei megfontolások miatt csak kis lépésekkel haladnak a szakemberek.

Így elkerülhető, hogy egyszerre összefüggő, nagy területen legyen beavatkozás, ráadásul az invazív fafajokat is visszaszorítják – tájékoztatott Tölgyfa Gábor, a Nyíregyházi Erdészet igazgatója.  
A munkákat az erdészeti hatósággal, a Hortobágyi Nemzeti Parkkal és civil szakemberekkel történt egyeztetést követően hajtják végre. A fakitermelés előreláthatóan 3-4 hétig tart, az erdősítést legkésőbb jövő tavasszal elvégzik. A faanyag egy részét értékesítik, de a szociális tűzifaprogramba is jut belőle. 

A munkavégzés miatt átmenetileg lezárják a területen levő séta- és futóutakat. Az erdőjáróktól türelmet, megértést és fokozott odafigyelést kér a munkavégzés ideje alatt a Nyíregyházi Erdészet; különösen a frekventált erdei tornapálya mellett.
NyíregyházaSóstói-erdőfakitermelés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés