Hirdetés

Verebes István: Nyíregyházán lettem felnőtt + FRISSÍTVE

Szabolcsihír

2021.10.16. 18:00

Verebes István: Nyíregyházán lettem felnőtt + FRISSÍTVE
Fotók: Szabolcsihír

A Móricz Zsigmond Színház korábbi igazgatójának munkáját VIDOR életműdíjjal ismerik el.

Hirdetés

Hirdetés

Nem szokványos premierre készülnek októer 16-án este a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. A Kurázsi mama és gyermekei című előadás előtt Verebes Istvánnak, aki két cikluson keresztül, hat évig volt igazgatója a teátrumnak, VIDOR életműdíjat ad át Kirják Róbert, a színház jelenlegi igazgatója.

Az átadás előtt a Bencs Villában beszélgetett Verebes Istvánnal kitüntetése és új könyve kapcsán Gajdos Lászlóval, a Nyíregyházi Állatpark igazgatójával és István István színművésszel.

Ennek a beszélgetésnek során mondta Vererbes István, hogy Nyíregyházán lett felnőtt. Elárulta, ő addig egy fegyelmezetlen, rendetlen ember volt. Nyíregyázán rettenetes felelősség szakadt rá. Százharminc ember gazdája lett, 130 család sorsa függött a döntéseitől.

Voltak, akik óvták, nem fogja itt jól érezni magát, ám az élet rácáfolt, 6 évig maradt.

Sok nyíregyházi még emlékezhet rá, Verebes István feleséget is Nyíregyházán talált. Igaz, mondta nevetve, miután feleségül vette, az volt az első dolga, hogy nejét kirakja a színházból. 25 éve lének együtt. És, ha nem is itt született, Nyíregyházán fogant fia, Misu, aki, most 24 éves.

A díjátadóról később számolunk be, és a Vwrebes Istvánnal készült cikkünket is később közöljük.

Frissítés:

Ünnepi pillanatok előzték meg a Móricz Zsigmond Színházban a legújabb premiert, Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című darabjának bemutatóját. Kirják Róbert, a közelmúltban újabb öt évre kinevezett igazgató lépett a színpadra, hogy bejelentse: a színház önálló társulata immár 40 éve, 1981. október 17-én mutatta be az első darabját, a Csongor és Tündét, Bozóki István rendezésében. Az évforduló alkalmából Bárány Frigyes üzenetét olvasta fel Gulácsi Tamás színművész.

90 évesen visszatekintve az itt eltöltött 40 év többet jelentett számomra, mint az azt megelőző 50 év - fogalmazott Bárány Frigyes. Életében két fordulópontot is jelentett Nyíregyháza: munkában és magánéletben is. A film, tévé, szinkronizálás, rádió után a színház lett az életformája.

Aszínház együtt játszik, felesel a közönséggel. Sorolta a pályatársakat: Gerbár Tibort, Simor Ottót, Szabó Tündét, Horváth László Attilát, Pregitzer Fruzsinát - aki a Nemzeti Színházat hagyta ott, s a legtöbbet tette a nyíregyházi színházért -, Puskás Tivadart, az utolsó bölényt - üzente Bárány Frigyes, aki itt lett Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész, Nyíregyháza díszpolgára.

Kirják Róbert ezek után azoknak, akik 40 éve, alapítástól dolgoznak a színházban, elismeréseket adott át: Kemény Csabáné és Patláné Simon Ágnes öltöztetőnek, Áts Zoltán - világosító tárvezető, Görey Iván János és Hauzer József. Végül Verebes István volt színigazgató vette át a VIDOR Életműdíjat.

 

NyíregyházaVerebes IstvánMóricz Zsigmond Színház

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés