Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szintet lépett Nyíregyháza útépítésben

| 2022. 03. 29. | 18:46:00
Három utca kivitelezése áprilisban indul, felkészül a többi között a Tölgyes és a Csongor utca is.
Szintet lépett Nyíregyháza útépítésben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kezdődik a 4. számú főút kétszer kétsávosításának tervezése Nyíregyháza és Debrecen között, napokon belül indul a nyíregyházi Intermodális Csomópont közbeszerzési eljárása, a 2. ütemmel folytatódik az ötmilliárdos kormányzati támogatásból megvalósuló útépítési program, és megkezdődnek a Széchenyi, Szarvas és Szent István utcák felújítási munkálatai - ezekkel a jó hírekkel kezdte a város két országgyűlési képviselőjével - Szabó Tündével és Vinnai Győzővel - közös sajótájékoztatóját március 29-én Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A közbeszerzési eljárás eredményét a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tette közzé. A fejlesztéssel érintett 30,5 km-es szakasz a 354. sz. főút - tervezett Debrecen Keleti elkerülő szakasz csomópontjától a 4. sz. főút - M3 autópálya csomópontjáig tart, tervezetten 5 csomóponttal. Az előkészítés első lépéseként a nyomvonalra tanulmányterv, közúti biztonsági hatásvizsgálat, környezeti hatástanulmány és környezetvédelmi engedély megszerzése szükséges.

További látványtervek a galériában

Intermodális csomópont

Elkészültek a nyíregyházi intermodális csomópont engedélyes tervdokumentációi, napokon belül elindulhat a közbeszerzés a kivitelező kiválasztására.
Az intermodális csomópont kialakításának célja, hogy a jelenleg egymást elkerülő, közúti (személygépkocsi, autóbusz, kerékpár) és vasúti közösségi közlekedési szolgáltatás fizikailag összekapcsolódjon. Ehhez a vasútállomás teljes körű átalakítására lesz szükség. Megújul az állomás épülete, a kormányablaknak és a postahivatalnak is új helyet alakítanak ki.

Végre akadálymentes lesz az állomás

A pályaudvaron az akadálymentes fel- és leszállás érdekében a vasúti peronokat megemelik. A peronaluljárót átépítik. A peronokra való akadálymentes feljutást liftek, az állomásépültebe történő feljutást mozgólépcső segíti.
A Volánbusz pályaudvar a vasútállomás épülete mellett épül fel, fedett peronokkal.
Mélygarázs épül, 200-nál több parkolóállással. Kialakítanak több K+R parkolót és taxiállás. A mélygarázs az aluljáróknak, lifteknek és lépcsőházaknak köszönhetően közvetlen kapcsolatban áll majd az állomás épületével és az autóbusz-pályaudvarral.
A közlekedési módok közötti váltás ösztönzése érdekében épül meg egy B+R kerékpártároló,ahol 130 biciklinek lesz helye. Az állomás környezetében új kerékpárutak épülnek és kerékpáros nyomokat alakítanak ki. A projekt során megújul mintegy 3000 négyzetméter járda és zöldterület. Az érintett útszakaszok és csomópontok komplex felújításon és átépítésen esnek át.

Utak, utak, utak

Nyíregyháza 5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült 2020-ban. Az önkormányzat a kormányzati támogatást teljes egészében útfejlesztésre fordítja.
Ebből 1 milliárd 728 millió forintot már elköltöttek: 2021-ben kilenc városrészt érintően 18 utca lett aszfaltos (Gerely, Íjász, Vitorlás, Búvár, Horgony, Árbóc utca, Hegedűs utca-Tallér köz, Hatház, Szamóca, Thököly-Törzs, Hadobás, Szamos, Ereszalja, Szarka, Hajlás-Főzde- Fenyő).
Az ötmilliárdból fennmaradó 3,2 milliárdot 2022-ben további 27 utca aszfaltozására fordítják.

Sikeres közbeszerzési eljárás eredményeként három utcában, Felsőpázsiton a Sátor, valamint Kistelekiszőlőben a Meggyfa és Gömb utcában épülhet meg hamarosan a szilárd burkolatú aszfaltos út, összesen 2,74 km hosszan. A munkaterületeket pénteken, április 1-jén adják át.
Az önkormányzat további, már kész tervekkel rendelkező utca kivitelezésére ír ki közbeszerzési eljárást várhatóan a közeljövőben.
Mindemellett az önkormányzat további húsz lakóutca tervezésére írt ki közbeszerzési eljárást és kötött szerződést 2021. októberében. Az utóbbiak kivitelezésére a kész tervek alapján 2022. tavaszán indulhat a közbeszerzési eljárás.

Három "Sz"

Már megkezdődött a három sz-szel kezdődő utca teljeskörű felújítása: a Szent István, Szarvas és Széchenyi utcáé.
A „Szent István és Szarvas utcák útburkolat felújítása” című pályázat keretében két nagyon jelentős útszakasz teljes felújítása valósul meg. A Szent István utca felújítása az András utca és a Nagykörút közötti szakaszon, valamint a Szarvas utca felújítása a Széchényi utca és az Arany János utcai körforgalom közötti szakaszon napokon belül elkezdődik.
A fejlesztésnek köszönhetően mintegy 1100 méter hosszan újul meg az útburkolat, valamint 1400 méter hosszan létesül bel-és csapadékvízvédelmi létesítmény.
A Szent István utcán a burkolatfelújítás mellett átépítik a Nádor utca csomópontjában lévő mini körforgalmat és a Forgó utcai csomópontot. Megújulnak a járdák és a gyalog-kerékpárutak, szabványosítják a parkolókat. A Béla utcai csomópontban SafeCross okos zebra gyalogátkelőhelyet alakítanak ki. A kivitelezés várhatóan 2022. augusztusábanfejeződik be.

A Szarvas utcán az útburkolat felújítása mellett megújul a 155 meglévő parkolóhely, átépítik az autóbuszmegállókat. Megújulnak a gyalogos átkelőhelyek és a járdaburkolatok. A Kereszt utcai kereszteződésében okos zebra létesül. Elvégzik a  Szarvas utca-Országzászló tér jelzőlámpás csomópont geometriai korrekcióját.A kivitelezés várhatóan 2022. októberében fejeződik be.

Megújul a Széchenyi utca Szarvas uta és Nagykörút közötti szakasza.
A burkolatfelújítás mellett megújul 4 autóbuszöböl, kiépülnek a hiányzó járdaszakaszok. Kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, köztük egy SafeCross okos zebra, és biztonságos kerékpáros átvezetések épülnek. A beruházás során parkolóhely és a zöldfelület rekonstrukció is megvalósul. Mintegy 785 méter hosszan újul meg az útburkolat, valamint 350 méter hosszan létesül bel-és csapadékvízvédelmi létesítmény.
A kivitelezés várható befejezése: 2022. októbere.

A régi négyes egy szakasza is megújul, a benzinkúttól az Ipari parkhoz vezető szakasza.

Szabó Tünde kiemelte: a 2010 előtti állapotokat nézve nagy szükség van az útépítésekre. A Nyíregyházát Debrecennel összekötő út négysávosítása gyorsabb, biztonságosabb közlekedést biztosít majd. A járdák, kerékpárutak, körforgalmak szintén a közlekedés biztonságát segítik.

Vinnak Győző szerint szintet lépett előre Nyíregyházán a közlekedési infrastruktúra. Kiemelte a nyugati elkerülő út megépülésének fontosságát, és már arról beszélt, hogy a következő fontos lépés a nyugati összekötésa az északi elkerülővel Sóstón és Sóstóhegyen keresztül.

Nyíregyháza 600 kilométernyi útszakaszából 2006-ban még 400 kilométer volt földút. (Jelenleg az utak 50 százaléka földút, de ehhez tudni kell: Nyíregyháza sajátos településszerkezete, a bokortanyarendszer miatt van ez így - a szerk.). A következő feladat - miután a Tokaji úti aluljáró megépül, a 38-as főút szakaszos felújítása lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés