Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elvették a lakcímüket, ezért nem szavazhat egy nyíregyházi család

| 2022. 04. 03. | 17:02:00
De miért nem tudatták ezt velük korábban?
Elvették a lakcímüket, ezért nem szavazhat egy nyíregyházi család
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egészen elképesztő dolog történt egy rókabokori családdal a választás reggelén. A Nyíregyházához tartozó bokortanyán élő, háromtagú család a szavazókörben szembesült azzal, hogy nem lakik sehol, ezért nevük mellé x-et tettek, vagyis törölték őket a névjegyzékről.

– Édesanyámmal és testvéremmel elmentünk szavazni, és ott derült ki, hogy nem rendelkezünk érvényes lakcímmel, miközben 1984 óta ugyanott élünk – mondta el a hölgy a Szabolcsihírnek. Ott azt a tájékoztatást kapták, hogy változott az utcanév. Törölték a lakcímünket, elvileg változott, csak erről nem szóltak.

Miután állampolgári jogukkal mindenképp élni akartak, nem hagyták annyiban a dolgot, ezért az önkormányzatnál az okmányirodában és a választási bizottságnál is próbálták kideríteni, mi történhetett. Addig jutottak, hogy az önkormányzatnál valamiért már korábban törölték a lakcímüket. Csak erről őket nem értesítették.
Nagyon készséges volt a fiatalember a városházán, akihez a panaszukkal fordultak, kinyomtatott nekik az ingatlanról, ahol laknak, egy tulajdoni lapot a földhivatali nyilvántartásból, melyen az áll: „felülvizsgálat alatt”. És az is most derült ki számukra, hogy az ingatlan, ahol közel 40 éve élnek, már sem Rókabokorban, sem a szomszédos Felsősimán nem szerepel.
– Semmilyen értesítést nem kaptunk arról, hogy változott volna a státuszunk – folytatta a hölgy. – A bosszantó az volt, hogy miután átküldtek bennünket abba a szavazókörbe, ahol a „problémás” szavazók adhatják le a voksukat, előttük három hajléktalan szavazhatott. Köztük a közismert nyíregyházi hajléktalan is, Sanyi, aki naphosszat sepregeti a Vasgyár utcát. Én meg itt vagyok, létező személy vagyok, van is hol laknom, csak tudtomon kívül elvették a lakcímemet – mondta keserűen a nő, aki azt is megtudta, az sem megoldás számára, ha bejelentkezik egy ideiglenes lakcímre, mert törölték a névjegyzékről.

Volt, nincs cím

Az MTI április 3-án délelőtt kiadott közlése szerint „azok a választópolgárok is szavazhatnak, akiknek a lakcíme közterület-átnevezés miatt megváltozott, és még nem íratták át az új címüket. A választási eljárási törvény szerint a választópolgár a személyazonossága mellett a lakcímét vagy a személyi azonosítóját igazolja a szavazatszámláló bizottság előtt. Ha a választópolgár lakcíme azért tér el a névjegyzékben szereplő címtől, mert a közterület neve vagy a választópolgár házszáma megváltozott, a szavazatszámláló bizottság – a helyi választási irodától kapott, a közterületi elnevezések és a házszámok megváltozásáról tájékoztató jegyzék alapján – megállapítja, hogy a cím a közterület megnevezésének megváltozása miatt nem egyezik a névjegyzékben található lakcímmel, és erre tekintettel biztosítja a szavazást.”
Ez akár vonatkozhatna a rókabokori családra, csakhogy egyrészt tőlük úgy vették el a lakcímét tudtukon kívül, hogy helyette nem kaptak újat (így nincs minek nem egyeznie), másrészt törölték őket a névjegyzékről, tehát alapból nem szavazhatnak.

A levelek sem mindig jönnek

Adódik a kérdés, hogy ha elvileg nincs is lakcímük, kaptak-e értesítést a választásról. Hát persze, hogy nem, de ezen sosem akadtak fenn az elmúlt 40 év alatt, mert sokszor nem kapják meg se a magán-, se a hivatalos leveleiket. Főleg, ha helyettesítő postás dolgozik a bokortanyán. Az előző választáskor sem kaptak értesítést, de tudták, mikor, hová kell menni. Elmentek, és szavaztak.
Most arra jutottak, valószínűleg valaki más kapta meg az ő címüket, de más helyrajzi számmal – ami ezek szerint nem tűnt fel senkinek.

Nem gyakorolhatják jogukat

– A városházán írtunk egy kérelmet az ottaniak segítségével, kérték, a lakcímet hagyjuk ki. Mondtuk, az nekünk, mint most megtudtuk, nincs is. Véleményünk szerint egyértelműen az önkormányzat hibája, hogy nem értesített minket arról, hogy elvették a lakcímünket – tette hozzá a hölgy, viccesen kiegészítve: igaz, nem is tudott volna értesíteni, mert nem vagyunk hozzárendelve lakcímhez. Csak kérdem: valaki besétált volna az utcáról, hogy kérje a mi címünket? És ez úgy működik, hogy utána sem néznek, szerepel-e már egy másik helyrajzi számmal valaki ezen a címen? Ami és ahogy történt, azért bosszantó, mert most ugrott az alapjogom, nem szavazhatok. És a testvérem, az édesanyám sem.

Más is járt így

A 47-es szavazkörben, a Vasvári Pál Gimnáziumban egyébként nemcsak ők jártak ilyen problémával, egy fiatalember hasonló ok miatt jött ide, karján gyermekével.
A szavazókörben, ahol eredetileg szavazniuk lehetett volna, kérték, írjanak jegyzőkönyvet arról, ami történt. Ott – a hölgy elmondása szerint – azt felelték: nem írhatunk jegyzőkönyvet, oldalt helyet lehet foglalni, este 7-kor zárunk. Aztán csak előkerült egy nyomtatvány, melyen nyugtázták, hogy a család nem szavazhat, mert nincs lakcíme. Másolatot azonban nem voltak hajlandók adni nekik. Megtudták: amit tehetnek, hogy kedden felkeresik a városháza illetékes osztályát, ahol valaki majd kibogozza, hogy vesztette el lakcímét egy család, amelyik közel 40 éve egy helyben lakik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés