Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bölényborjú született a látogatók szeme láttára Nyíregyházán

| 2022. 05. 18. | 16:29:00
Másfél óra múlva már csatlakozott a csapathoz.
Bölényborjú született a látogatók szeme láttára Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A vendégek szeme láttára született meg a Nyíregyházi Állatpark amerikaibölény-csordjának a legifjabb tagja - közölte a Szabolcsihírrel Petró Zsuzsa sajtószóvivő.

A Nyíregyházi Állatpark, mely kontinensenkénti felosztásban mutatja be Földünk élővilágát, számos ikonikus állatot mutat be 35 hektáros területén. Észak-Amerika legnagyobb testű képviselője, a kontinens legnagyobb szárazföldi emlőse, az amerikai bölény hím egyede akár 900-1000 kilogrammos is lehet.

Az állatparkban élő egy bikából és két tehénből álló család szépen gyarapszik, hiszen március végén bikaborjúval, a közelmúltban pedig üszőborjúval gazdagodott.

A csorda legifjabb tagja 9 hónapi vemhesség után jött világra, születése után másfél órával már lábra is állt, és azonnal csatlakozott a bölénycsapathoz. A kis nőstény borjú fő tápláléka az anyatej, de hamarosan megkezdi a szálastakarmány fogyasztását is.

Százezres csordák

Az amerikai bölény társas állat, egykor százezres csordákban vándorolt a prériken, állománya elérhette az 50 millió egyedet. Egyes észak-amerikai indián törzsek táplálkozásukban és ruházkodásukban gyakorlatilag teljes mértékben a bölénytől függtek. Számtalan módon hasznosították; húgyhólyagjából tarisznyát csináltak, vérét és epéjét testük festésére használták, a szárított bölényürülék tüzelőként szolgált, míg a csontokból a legkülönfélébb eszközöket készítették.

A kihalástól menekült meg

A faj az európaiak megjelenésével, a telepesek könyörtelen mészárlását követően a kihalás szélére sodródott a 19. században. A kíméletlen irtás egyik oka a vadászat és a vasútépítő munkások élelmezése volt, de legfőképpen az engedetlennek tartott indiánok létalapját akarták megszüntetni. 1905-ben azonban megalakult az Amerikai Bölényvédelmi Társaság, s szerencsére néhány száz példány megmenekült, ami elegendő volt a faj túléléséhez. Ma állományuk - mely főként nemzeti parkokba szorult vissza - 50 ezer állatra tehető, s ezzel úgy tűnik, biztosított a faj fennmaradása.           

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés