Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hármas ikrek a Nyíregyházi Állatparkban

| 2022. 05. 25. | 14:54:00
Az anyjuk egy maga készítette kotorékban neveli őket.
Hármas ikrek a Nyíregyházi Állatparkban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sarki farkas hármasikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban. A 17 napos kölykök május 25-én estek át életük első állatorvosi vizsgálatán, melynek része volt az általános állapotfelmérés mellett a testtömegmérés, ivarmeghatározás, féreghajtás, vakcinázás. A kicsiket egyedi azonosítóval is ellátták. A kölykök életkoruknak megfelelő fejlettségűek, a három csöppségből kettő kan - súlyuk 1755 gramm és 1880 gramm -, a szuka a legkisebb, ő 1668 gramm.

A kétéves anyaállat 63 napi vemhesség után hozta világra - a maga készítette kotorékban - kölykeit, a Nyíregyházi Állatpark egyik farkaskifutójának egyik félreeső zugában. 

A 2.5 hetes sarki farkas kölykök 6 hetes korukig anyatejjel fognak táplálkozni, majd fokozatosan szoknak át a szilárd táplálékra, amely a farkasok esetében elsősorban húst jelent. A tejtáplálás és a húsevés közötti átmeneti időszakban felöklendezett táplálékot is kapnak majd anyjuktól.

Eredeti élőhelye a tundra

Az Észak-Amerika sarkkörön túli területein honos sarki farkas ( Canis lupus arctos) a farkasok egyik legnagyobb testű alfaja. Tundrán él, kisebb családi közösségekben, télen esetenként a családok nagyobb hordákba verődnek. Jellegzetességük az egész évben fehér bunda, amely a kifejlett egyedekre jellemző, a kölykök azonban az első vedlésig a rejtőzködést segítő sötétszürke színűek.

A modern technikának köszönhetően az állatparknak páratlan felvételei is vannak, ahogy az anyaállat a kotorékban neveli kicsinyeit, így folyamatosan figyelemmel tudják kísérni fejlődésüket.

A kis sarki farkasok szeme  már kinyílt, és kúszás helyett hamarosan járni is képesek lesznek. Az ivarérettséget a nőstény 2 évesen a hímek 3 évesen érik majd el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés