Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A katatörvény módosítása ellen tüntettek Nyíregyházán

| 2022. 07. 18. | 22:14:00
Természetesen nem hagyták szó nélkül a rezsicsökkentéssel kapcsolatos változásokat sem.
A katatörvény módosítása ellen tüntettek Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A katatörvény módosítása és a rezsicsökkentés csökkentése ellen tüntettek Július 18-án este hattól Nyíregyházán. A főszervező Babosi György ellenzéki önkormányzati képviselő (Szövetségben Nyíregyházáért), aki egyben a moderátora is volt az eseménynek. Előrebocsátotta, nem pártpolitikai rendezvényt szervezett, hiszen a két intézkedés érint ellenzéki és kormánypárti szavazókat is. Megjegyezte:

„a kormány átvert minket, átverte a saját szavazóit, ahogy az elmúlt 12 évben többször megtette”.

A helyszínválasztás sem volt véletlen: a Városalapító Atyák szobra azt a Károlyi Ferenc grófot ábrázolja, aki a Nyíregyházára költözőknek 3 évi adómentességet ígért, Petrikovics Jánosnak, aki átvette tőle a pátenslevelet, és szervezte a családok idetelepülését, élete végéig adómentességet ígért.

A rendezvényen előre felkért szónokok mondtak beszédet, de lehetőséget kaptak a résztvevők is, hogy 2-3 percben elmondhassák gondolataikat.

Mintegy 250-en voltak a tüntetésen, volt „Orbán takarodj!”, mocskos Fidesz, és fütyülés, sípolás, hangos fújolás, amikor Babosi György bejelentette: Novák Katalin köztársasági aláírta a katatörvény módosítását.

Frissítés:  a covid-helyzetet nem tudta kezelni a kormány – mondta Babosi György, hangsúlyozva: lakosságarányosan Európában a második legtöbben nálunk vesztették életüket a járvány alatt.

Az elmúlt egy hét intézkedéseit pedig kapkodva hozták - szögezte le.

Az első felszólaló Vályogosné Váradi Zsuzsanna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának tagja, óvodapedagógus volt, aki örömének adott hangot, hogy végre a saját városában is történik valami. Nem szabad abbahagyni! – mondta. Közölte: a PDSZ szolidaritási nyilatkozatot tett a katatörvény-módosítással érintettekkel. Hangsúlyozta: az adózás évközbeni átalakítása súlyosan veszélyezteti a jogbiztonságot.

"Nem háborús, hanem pedagógus veszélyhelyzet van"

Előrebocsátotta: „a törvénymódosítás 33 ezer pedagógust is érint, 33 ezren a nyomorbérüket egészítették ki ily módon”. Szerinte a jogalkotó megsérti a kellő felkészülési idő követelményét, nincs jogbiztonság. Leszögezte: az államháztartási hiányt nem a kisadózók megsarcolásával kellene csökkenteni.

Kiállni egymásért

A törvénymódosítás ellen ki kell állni, és tenni ellene, kritizálni. „Ki kell állni magunkért, egymásért”, hisz érintett mindenki.

Rendkívül aggályosnak nevezte a helyzetet. Emlékeztetett: 7692 tanár hiányzik a rendszerből és 1930 óvodapedagógus.

Jelezte, a PDSZ országos választmánya nyílt levelet fogalmazott meg, melyben leszögezték: elvárjuk, hogy a közoktatásban dolgozók azonnali béremelése történjen meg. Ugyanolyan mértékben, mint a rendészeti dolgozóké.

„A rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedésekkel kihúzták a talajt a lábunk alól” – mondta. Kijelentette: „Magyarországon nincs háborús veszélyhelyzet. Magyarországon pedagógus veszélyhelyzet van”.

Valaki bekiabált: „33 ezer katás pedagógus van veszélyhelyzetben".

Vályogosné pedig követelte a társadalmi egyeztetés megkezdését.

"Vond vissza, Viktor!"

Újra bekiabált a férfi : „vond vissza, Viktor! Vond vissza!” – mire a tömeg egyetértőleg felzúgott.

Normális, élhető országban szeretnék élni – folytatta Vályogosné -, ahol nem veszélyeztet az oktatás összeomlása, ahol ki tudják fizetni a családok a rezsit.

Babosi György azzal kötötte át a következő felszólalót, hogy: „ez a jövő, hogy együtt tüntetünk. Ne különböző sarkokon legyenek tüntetések, hanem együtt, összefogva". És azt is megjegyezte: uniós pénzek nélkül semmire nem mentünk volna.

Szolidaritás

Csontó Tünde, a következő előzetesen egyeztetett felszólaló előrebocsátotta, se a rezsicsökkentésben, sem a katában nem érintett. „Szolidaritásból vagyok itt. ezt a szót elfelejtettük, pedig gyakorolni is lehetne”.

„Tudom, milyen devizahitelesként egyedül lenni a bajommal, a Kossuth tér padján zokogni, mikor a jelenlegi városvezetéstől sem kaptam segítséget, egyedül voltam a bajban, szolidaritás hiányát éreztem és a hibáztatottságot.

A nő fogyatékos gyerekével és kisgyerekével maradt a bajban, és mint mondta ”csak a családnak köszönhetem, hogy emberi életet élhetek a fiammal. Azért vagyok itt, hogy ez mással ne történjen meg.”

Elismerte: vannak, akik azért katáztak, hogy vagyonokat gyűjtsenek. De ő nem értük aggódik. Őket egyszerű vagyonosodási vizsgálattal ki lehet szűrni a rendszerből.

Mentős, rendőr is katás

Akiért aggódom, a mentős, aki munka után még taxizik, a rendőr, aki szolgálat után gépkocsivezetést oktat, egészségügyi dolgozóért, aki munka után betegápolást, házigondozást vállal.

Egy bekiabáló megjegyezte: „és mind katás”

A szónok beszéde közben úgy felizgatta magát, hogy rosszul lett, nem tudta folytatni, leírt gondolatait Babosi György olvasta fel.

Sok idős ember katásként dolgozik, mert kevés a nyugdíja. 50 felett sokan nem is tudnak elhelyezkedni, csak vállalkozói alapon tudnak pluszmunkát vállalni. Oda kell állni egymás mellé, és összekapaszkodni – hangzottak a szónok gondolatai.

Home office

Egy férf azt sérelmezte: "mi, katások vagyunk most felelősek". Megemlítette azokat, akik – mint ő is - home office-ban dolgoznak. Vajon ők hogyan tudnak majd takarékoskodni? "Hogyan takarékoskodjunk a fűtéssel, hogy ne kapjunk ínhüvelygyulladást?" – fogalmazta meg a kérdést. Kijelentette: "20 fokban dolgozunk, és most megfizetjük az árát sokszorosan."

Becslése szerint a rezsicsökkentéssel kapcsolatos változások a lakosság háromnegyedét fogják érinteni.

Miből fogja előteremteni a két gyereket egyedül evelő covid-özvegy? – tette fel a kérdést, miközben – fogalmazott – a kormány megértést kér. Lehajtott fejjel télen éhen fogunk halni a saját lakásunkban – vázolt sötét jövőképet.

Nem hisz abban, hogy bármilyen módosítás lesz. Emlékeztetett: „még nincsenek részletszabályok – mondják”, de 12 év alatt még egy törvényt nem vontak vissza.

Szeptembertől mindenki visítani fog – jósolta meg.

Közvetlenül ezután Babosi György bejelentette, hogy Novák Katalin aláírta a kakatörvény módosítását. Fújolás, sípolás, kiabálás volt a reakció.

A vásárosnaményi Sápi Mónika gyújtó hangú beszédét azzal kezdte:

ma a katások, holnap ti. Ahogy kinéz az ország, senki nem fogja megúszni.

Két éve tüntettem a vásárosnaményi kórházért, mert úgy döntöttek, bezárják, a covid alatt rajtunk fognak spórolni. Tüntettünk, nem történt semmi. Újból tüntettünk, és kinyitották a kórházat - mondta.

"Orbán egy dologtól fél"

Orbán egy dologtól fél, az pedig a nép haragja – jelentette ki, mire hatalmas taps volt a válasz. Ha odaállunk, akkor megcsináljuk – vázolta a szónok.

A netadó ellen sikerült – emlékeztetett.

A kormány a katásokat kihirdette adócsalónak. Egy katás tüntetőt pedig megbünetett 75 ezer forintra, mert ki merte nyitni a száját - mondta.

Én nem félek, Ha egymás mellé állunk, erősek vagyunk. Ha nem hagyjuk abba, ez a rendszer kártyavárként fog összeomlani - jövendölte.

Dicsőséges nagyurak, hát
Hogy vagytok?
Viszket-e úgy egy kicsit a
Nyakatok??
– idézte Petőfit.

Szorongatják a nyakunkat, hát szorongassuk már meg az övéket is! – mondta.

Amikor azt mondta: a katásokat kinyírták, de megemelték a protokoll büdzséjét 1 milliárd forinttal, felzúgott az "Orbán, takarodj!"

Lehetnének többen

További párhuzamokat vont:

"Amíg nekünk jut bruttó 200 ezer forint, Orbán szembeköp minket azzal, hogy a miniszterek fizetését megemeli 600 ezer forinttal.

Kinyírták az egészségügyet. pedig annyi pénzt folyt be az unióból, hogy el se tudjuk képzelni. Európai színvonalú egészségügyünk lehetne, ehelyett van elfekvő osztályuk.

Jut fizetésemelésre nekik, de nem jut a pedagógusok béremelésére."

Csak a nép haragjától fél Orbán – ismételte meg. Megállapította: jó, hogy sokan itt vannak, de egy 120 ezres városban nem csak ennyi embernek kellene itt lennie.

A Ceaușescu-rendszerről sem hitte senki, hogy egyszer véget ér. És mégis vége lett - tette hozzá végezetül Sápi Mónika.

Óriási a propaganda, de a valóság más – mondta egy férfi, aki közölte: "szeretném, ha katás asztalos csinálná meg a konyhaszekrényemet. Ad számlát, és tud tenni ételt a családja asztalára. De a katás megy a levesbe. Miniszterelnök úr, ebből nem kérünk. Kérjük maradjon a katás."

A rendvédelmi dolgozók 40 százalékos fizetésemelését nem sajnálom - szögezte le. párhuzamba állította ezzel a Nyíregyháza diákjaiért nettó 186 ezer forintért 19 éve dolgozó pedagógust. Szerinte a kormány egymásnak ugrasztja a társadalmi csoportokat.

Nem kérünk se az orosz, se a kínai diktatúrából, az észak-koreai diktatúrából se. Elég volt a törökökből is 150 év - hangsúlyozta.

És megjegyezte: szeretné a 4 ezer milliárdos felújítási alapot megkapni az uniótól.

Az is elhangzott: nem az ellenzék szünteti meg a rezsicsökkentést, hanem Orbán Viktor.

Az utolsó felszólaló, Csipkés József arra hívta fel a figyelmet, hogy a katások közül sokan másodállásban biztosították a megélhetésüket. És sokan vették igénybe ezeknek az embereknek a szolgáltatásait.

"Képünkbe hazudják, hogy nem fog fájni. de fog: a szolgáltatóknak és azoknak is, akik igénybe veszik őket. Sokan egyfajta kényszervállalkozóként próbálnak megélni ebből" - mondta.

S vajon ki lesz a következő, ki lesz a soros? - tette fel a kérdést. Majd hozzáfűzte: egy rendszer sem tarthat örökké, egyszer vége lesz.

A rendezvény befejeztével többen elmentek, mások maradtak még beszélgetni. A tüntetés rendbontás nélkül lezajlott.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés