Hirdetés

Hirdetés

Rettegett kórt mutatnak be Nyíregyházán

MTI

2023.03.23. 08:30

Rettegett kórt mutatnak be Nyíregyházán
A kép illusztráció

Visszaszorítása a 20. század egyik legnagyobb orvostörténeti sikere.

Hirdetés

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet közleménye szerint a tbc-t bemutató új vándorkiállítást szerveztek, amelynek célja, hogy országszerte bemutassák az egykor rettegett kór történetét, valamint a diagnosztika, a terápiás módok, a megelőzés és a gondozás egyre fejlettebb módszereit. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére minden év március 24. a tuberkulózis elleni küzdelem világnapja annak emlékére, hogy 1882-ben Robert Koch német orvos ezen a napon jelentette be a tudományos nyilvánosság előtt a betegség kórokozójának felfedezését – fűzte hozzá Bogos Krisztina, az intézet főigazgatója.

A múlt században még az egyik legrettegettebb betegségnek számító, Magyarországon pedig "Morbus hungaricus" néven illetett gümőkór mára ritka betegséggé szelídült. Ezt bátran nevezhetjük a 20. század egyik legnagyobb orvostörténeti sikerének, mely elért eredményben elévülhetetlen érdemei voltak az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek és a hazai tüdőgondozói hálózatnak – mutatott rá a főigazgató.

A kiállítás keretében hét óriásposzter nyújt betekintést egy-egy, a tuberkulózishoz köthető szakmai témakörbe, amelyek összességüket tekintve szervesen kapcsolódnak egymáshoz. 

Az érdeklődők megismerhetik a betegséget és annak megjelenési formáit, majd a kórisme és a kezelések korabeli módjait. Önálló poszter foglalkozik a szanatóriumok létesítésével itthon és a világban - részletezte Kovács Gábor, az intézet nyugalmazott főigazgatója.

A vándorkiállítás bemutatásán részt vett Haris Hajrulahovic, a WHO magyarországi képviseletének vezetője is, aki méltatta a magyar tüdőgyógyászat érdemeit a tuberkulózis visszaszorításban. Elmondta, hogy több területen együttműködnek az Országos Korányi Pulmonológia Intézettel – írta az intézet.

A vándorkiállítás első állomása az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet. A posztereket 11 kórházban, három héten keresztül mutatják be. Budapest mellett Szolnok, Győr, Székesfehérvár, Debrecen, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Tatabánya, Gyula városában is látható lesz a vándorkiállítás.
kiállításgümőkortbctuberkolózis

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés