Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Novák Katalin Nyíregyházán és Nyírbátorban járt

| 2023. 04. 12. | 16:58:00
A megyszékhelyen kadétokkal találkozott.
Novák Katalin Nyíregyházán és Nyírbátorban járt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Novák Katalin köztársasági elnök a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium kadétjaival találkozott szerdán Nyíregyházán. Az államfő személyes beszélgetést folytatott fiú és lány kadétokkal a Nyíregyházi Egyetem campusán lévő kollégiumban, majd Kun-Szabó István vezérőrnagy, Kovács István alezredes, a kollégium igazgatója és Horváth András alezredes, kollégiumvezető társaságában megtekintette a diákok katonai testnevelés óráját az intézmény sportpályáján.

Az eseményen jelen volt Szabó Tünde, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere is.

A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium nyíregyházi telephelyként működő, vitéz Mikecz Kálmán huszár dandártábornokról elnevezett intézmény 2021 szeptemberében fogadta az első kadétokat. Az egyetem területén kialakított, 3 ezer négyzetméter alapterületű kollégium háromszáz férőhellyel rendelkezik; ide azok a nyíregyházi középiskolákba felvett diákok jelentkezhetnek, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és vállalják, hogy honvédelmi alapismeretek elnevezésű tantárgyat tanulnak. A felvett diákok tanítási időben a normál középiskolai oktatásban vesznek részt, délutántól pedig ebben a speciális ismereteket adó kollégiumban tanulnak és laknak.

Látogatás Nyírbátorban

A köztársasági elnök az Éltes Mátyás Általános Iskola autizmussal élő diákjaival találkozott szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírbátorban. Az államfő érkezése után regisztrált az iskola által szervezett jótékonysági sétára, majd az intézmény egyik osztályában megismerkedett a tanulókkal és részt vett egy közös foglalkozáson is.

Miután megtekintette az általános iskolát, Novák Katalin elindította az autizmussal élőkért kezdeményezett Kék sétát, amelyen - az első állomásáig - ő is részt vett.

Az eseményen jelen volt Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője, aki az MTI-nek elmondta, a Csillagfényes Éltes Alapítvány kereste meg a kezdeményezéssel, hogy felhívják a figyelmet az autizmussal élők nevelésének fontosságára. Hozzátette, örül, hogy a sétán Novák Katalin is részt vett, és ezzel "rendkívül nagy erőt és lendületet" adott az iskolában dolgozó pedagógusoknak.

Gönczőné Kovács Éva, a Nyírbátori Éltes Mátyás Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium egységvezetője a közmédiának nyilatkozva elmondta, az intézmény már több éve foglalkozik autista tanulókkal, és jelenleg a diákok egyharmada él autizmussal. Az autizmus világnapja alkalmából szervezett sétát azért szervezték, hogy felhívják a társadalom figyelmét a jelenségre. Novák Katalin látogatását külön megtiszteltetésnek nevezte az egységvezető.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés