Hirdetés
Hirdetés

A kutya ivartalanítása divat vagy kényszer?

Szabolcsihír | 2024. 09. 26. | 14:48:27
XXX
A kutya ivartalanítása divat vagy kényszer?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A túlnépesedés nem csak az emberi társadalmak problémája. Mai modern világunkban a kutyák túlszaporodása is sok gondot tud okozni. Az ő ivartalanításukról komoly vita folyik. Van rengeteg érv mellette is, de talán ugyanannyi, ha nem több ellene is.

Sokan a menhelyek telítettségét szokták említeni a szükségességét alátámasztandó, ám érdemes egy pillanatra megállni ennél a pontnál. Valóban minden esetben szükség van az ivartalanításra, nem csak kényszermegoldás, vagy ha úgy tetszik, divat?

Testi-lelki megterhelés

Az tény, hogy az egészségügyi beavatkozások, az ivartalanító műtétet is ideértve, kisállataink számára is megterhelőek testileg is, lelkileg is. A Falatozoo.hu állateledel webáruház műtét utáni felszereléseinek kínálatában olyan termékeket vásárolhatsz kedvencednek, legyen az kutya vagy macska, amelyekkel a lábadozási időszak sokkal kényelmesebben átvészelhető.

A puha és kényelmes felfújható védőgallérral például a kemény műanyag gallérokat lehet kiváltani. Nemcsak kellemesebb viselet a pajtásodnak, hanem még a falak és a bútorok sérüléseit is el lehet ezekkel kerülni. Természetesen vannak esetek, amikor a műanyag gallérra van szükség mindenképpen, így ezeket is megveheted a fenti oldalon.

Ha már műtét, tedd neki elviselhetőbbé

Nagyon sokan a kutyájuktól teljes alkalmazkodást várnak el, de egy gondos gazdi mindig mérlegel, hogy mik a kisállatának a szempontjai? Gondol arra, hogy biztos nagyon fél vagy esetleg retteg is a beavatkozás előtt. Az sem mellékes, hogy lehetnek kockázatai is egy ilyen műtétnek.

Vajon milyen állapotban lesznek majd, amikor az altatásból felébrednek? Fájdalommal járhat ez, és talán az egész hercehurcát büntetésnek is veheti egy kisállat. Ezeket is érdemes lehet átgondolni, amikor valaki ivartalaníttatja legkedvesebb szőrös barátját.

Ha mégis sor kerül erre, vagy valamilyen más beavatkozásra, akkor legalább már az jó hír, hogy a négylábú kedvencek számára is gyártanak speciális, műtét utáni kutyaruhákat. Külön a kanok, s külön a szukák részére készülnek ezek nagyon jó minőségű pamut anyagból más-más szabással. Macskákra is jók a kis méretek. Ezek a praktikus ruhák védik a sérült területeket a szennyeződéstől, a karcolódástól, és hatékonyan megakadályozzák azt is, hogy az állatok harapják a tűket vagy varratokat, továbbá azt is, hogy a gyógyszereket lenyalják a műtéti területekről.

Alaposan gondold át a műtétet

A tapasztalatok szerint az ivartalanító műtét után nem nagyon változnak meg a kutyák. Az akaratos nem lesz miatta “kenyérre kenhető”, viszont sokkal hajlamosabb lesz az elhízásra. Pont emiatt is másként szükséges etetni is egy ivartalanított egyedet.

Van tehát nagyon sok pro és kontra érv is az ivartalanítás kapcsán. Minden gazda persze maga kell, hogy eldöntse, kiteszi-e kis vagy nagy kedvencét a műtéti kockázatoknak vagy a szövődmények veszélyeinek. Miért kellene kihívni a sorsot, ha az élet maga is nehéz?

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés