Hirdetés
Hirdetés

A magyar a harmadik legkerékpárosabb európai nemzet

| 2016. 01. 13. | 19:39:29
Már annyian ülnek kétkerekűre, hogy tanítani kellene ennek kultúráját.
A magyar a harmadik legkerékpárosabb európai nemzet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az utóbbi tíz évben akkora bringás boom ment végbe Magyarországon, amelyre az egész világ felfigyelt. Európai felmérések szerint a harmadik legkerékpárosabb nemzet vagyunk Hollandia és Dánia után - számolt be a a Kossuth Rádió Napközben című műsora a meglepő tényről.

Sokan friss kerékpározók

A BKK adatai szerint az elmúlt húsz évben Budapest belvárosban tizenegyszeresére nőtt a kerekezők száma – mondta el az adásban Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub szóvivője. Abelovszky Tamás, a Bringa Akadémia programvezetője ugyanitt arra hívta fel a figyelmet, hogy a már bringán, illetve most újonnan bringára ülők tisztában legyenek azzal, milyen szabályok vonatkoznak rájuk, és valamiféle gyakorlati képességfejlesztésben is részt vehessenek. A „robbanás” előtt nagyon sokan nem kerékpároztak a nagyvárosokban, ezért az oktatás elemi részének kellene lennie az együtt közlekedésre tanításnak is – hívta fel a figyelmet Halász Áron.

Az iskolákban tanítanák a kerékpározást

Ebben segíthet, hogy a Bringa Akadémia három másik európai (osztrák, holland, román) várossal tavaly közösen sikerrel pályázott meg egy Erasmus + pályázatot, amelynek célja, hogy a résztvevők kicserélhessék tapasztalataikat, és összegyúrhassanak egy olyan közös, egységes módszertani programot, amellyel akár az iskolákban is taníthatnak, és segíthet a kerékpáros képességek kialakításában. A program eredetileg a legfogékonyabb, 9-12 éves korosztályra koncentrált volna, de az erdélyi partner miatt 16 éves korig ki kellett terjeszteni a felső határt, Romániában ugyanis 14 év alatti gyerek nem kerékpározhat közúton, csak kerékpárúton, ilyen viszont alig van. Eközben pedig Németország már kerékpáros „autópályákban” gondolkodik, de Hollandiában és Nagy-Britanniában és előkerült már ez az elképzelés, London pedig egy olyan híd építését fontolgatja a Temzén, ahol csak gyalogosok és a bringások közlekedhetnének - derült ki a Napközben összeállításából.

Hirdetés
Hirdetés