Hirdetés
Hirdetés

Komoly bírságot kaphat, aki kiszedi a kukából a visszaváltható palackokat

Cívishír | 2024. 10. 05. | 13:37:49
Szabálysértés.
Komoly bírságot kaphat, aki kiszedi a kukából a visszaváltható palackokat
Sok kicsi sokra megy... (Fotó: Illusztráció/Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kukákba dobott palackok gyűjtögetése szabálysértés, és az intézkedő rendőr helyszíni bírságot szabhat ki érte – olvasható a divany.hu cikkében.

A büntetés 6500 forinttól 65 000 forintig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 90 000 forintig terjedhet.

Ennek oka, hogy a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek, tehát a közterületen kihelyezett gyűjtőedénybe dobott visszaváltható palack nem egy gazdátlan tárgy, amit bárki összeszedhet, és visszaválthat. Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint a gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül. Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül.

Vagyis amennyiben a hulladékot a gyűjtőedényből az arra nem jogosult személy eltávolítja, úgy cselekménye alkalmas a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény szerint a tulajdon elleni szabálysértés elkövetésére, melynek okán feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul.

Fiatalkorú elkövető esetén a legmagasabb bírságösszeg 32 500 forint. A tulajdon elleni szabálysértés ráadásul elzárással is büntethető szabálysértés, ezért a bíróság elzárás, pénzbírság vagy közmunka büntetést alkalmazhat.

Hirdetés
Hirdetés