Hirdetés

A magyar nyerőgépek története és használata a modern online kaszinó oldalakon

| 2021. 12. 03. | 11:10:00
Az online nyerőgépek régen és most.
A magyar nyerőgépek története és használata a modern online kaszinó oldalakon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amikor valaki a kaszinókat említi, jó eséllyel a nyerőgépek jutnak mindenki eszébe először. Igazából ez nem is meglepő, tekintve, hogy az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban keresett játékról van szó, és Las Vegasban is ebből származik a kaszinók legnagyobb nyeresége.

A játék pedig nem egy újkeletű találmány, hagyománya egészen a 19. század végéig nyúlik vissza. Bár nagyjából az 50-es 60-as évekig ugyanúgy működött, A 2000-es évekhez közeledve már egyre szélesebb körben alkalmaztak különböző témákat és működési mechanikákat.

A 2000-es évek technológiai fejlődése pedig egyre több ember számára tette lehetővé az internet használatát, és ahogy folyamatosan nőtt a háztartásokban a számítógépek száma, úgy növekedett az online nyerőgépek népszerűsége is.

Ekkor kezdődött tehát a szerencsejátékok új korszaka, a nyerőgépek világa pedig addig nem elérhető módon indult növekedésnek, mint a minőségben, mind pedig a játékok számában. Az online kaszinók pedig azóta is erősen a legkeresettebb oldalak között lelhetőek fel, a kikapcsolódni vágyó emberek körében.

Természetesen ahány ember annyi szokás, viszont elmondhatjuk, hogy egyszerűsége és könnyű használhatósága miatt a félkarú rablók próbálnak minél inkább a felhasználói igényekhez igazodni. Ezáltal pedig a hagyományos gyümölcsös nyerőgépeket megtalálhatjuk feltúrbózott változatokban is, de játszhatunk muffin szimpólumokkal, harcolhatunk a gonosszal de akár megtalálhatjuk a rég elveszett várost is miközben játszunk. Manapság már nagyon sok szórakoztató téma alapján találhatunk játékokat ami pedig nagyban elősegítik azt, hogy a kaszinók minden korcsoportból igazán széles körben fedhessék le a felhasználók listáját. Így pedig ahogy manapság is, a nyerőgépek jó eséllyel a jövőben sem veszítenek majd népszerűségükből.

A nyerőgépek története az online világban

Amíg a hagyományos kaszinókban alig volt pár játék amit kipróbálhatnánk, addig az online térben akár 1000 játékot is fellelhetünk pár kattintással. A magyarok még szerencsésnek is mondhatóak ebben a tekintetben, mivel a játékok használatában a legtöbb esetben semmi nem gátolja meg őket, ha fel szeretnék keresni a legnépszerűbb weboldalakat. Ha csak rákeresünk az interneten több tucat cikket és lehetőséget dob fel a kereső. Pedig, valójában ez még csak az online casino magyar elérésének nagyjából a fele se. A nyerőgépek száma pedig minden kaszinóban több 100 vagy több 100-ra tehető, így mondhatni fullasztóan sok játék körül választhatunk, viszont ezáltal könnyen meg is találhatjuk a hozzánk leginkább közel álló játékot és kaszinót. Az elmúlt években egyre növekvő trend tehát elmondhatjuk, hogy a magyar játékosok között is elterjedni látszik, a nyerőgépek pedig egyre nagyobb teret kapnak az internet világában. Ez viszont nem volt mindig így, alig pár év alatt sikerült az online térben ilyen minőségre és megbízhatóságra emelni mind a játékok, mind a kaszinó színvonalát.

Az online nyerőgépek régen és most

Az első félkarú rabló Charles Fey nevéhez köthető, és egészen 1895-ig kellene visszautaznunk a Liberty Bell névre keresztelt nyerőgéphez. A játéknak eredetileg csak 3 tárcsája volt, és ha a felhasználó meghúzta a kart, a kártyalapokból álló szimbólumok pörögni kezdtek, majd ha végül 3 Liberty Bell szimbólumnál állt meg, a játékos nyert. 1902-ben cserélték a kártyalapokat gyümölcsös jelzésekre, ezzel pedig elindult a nyerőgépek egy új korszaka. Az online nyerőgépek ekkoriban viszont nem pénzzel, hanem különböző kedvezményekkel várták a felhasználókat, így például ha 3 rágógumit pörgetett ki valaki egy marék rágógumival távozhatott a géptől. Ezáltal pedig, mivel a játék egyre szélesebb körben kezdett elterjedni, az elérése is egyre könnyebb volt mindenki számára. A Liberty Bell-től pedig mindössze alig 90 évnek kellett eltelnie, amíg megalkották az első online elérhető játékokat is. A játékok így nemcsak mindenki otthonába beköltözött, de a játékos így a kanapé kényelméből is játszhatott kedvenc játékaival. Az évek alatt pedig egyre több bónusz, kedvezmény és verseny jelent meg a kaszinóoldalak felületén. Ráadásul, a minimum befizetendő összeg is egyre csökkent az évek alatt, hogy a játékosok biztonságosabb keretek között próbálhassák ki szerencséjüket.

A nyerőgépek története Magyarországon

Az első kaszinó még egészen 1827-ig Széchenyi István nevéhez vezethető vissza, aki miután benyújtotta a törvényjavaslatot a parlament felé, célként a szellemi előremozdítást jelölte meg. Bár, ez manapság elég furcsán hangzik, de a valóságban akkoriban nem sok olyan lehetősége volt az embereknek, ahol társadalmi státusztól függetlenül, elegáns de mégis szórakoztató keretek között kapcsolódhattak ki, miközben a beszélgetésre is alkalmuk nyílhatott.  A színházak a passzív szórakozást szolgálták, a kocsmák és pubok pedig az azonos rétegbe tartozó embereket alkották szinte minden esetben.

Miután a javaslatot elfogadták rövidesen növekedésnek indult a kaszinók népszerűsége, és bár egyszerű szórakozási lehetőségként lépett színre  az első magyar kaszinó, később a szabadságharc támogatójaként a teljes vagyonát felajánlotta jótékonysági célokra, és hasonlóképpen tett az 1879-es nagy szegedi árvíz idején is.

A szerencsejátékok csillaga viszont leáldozni látszott a kommunista-szocialista rendszer alatt, amiben nem volt helye az ilyesfajta társadalmi kezdeményezésnek. Bár működésre lehetősége volt, minden esetben nemkívánatos tevékenységnek számított.

A magyar kaszinók online megjelenése

A rendszerváltás után a kaszinóoldalak nagy küzdelem árán próbáltak leszámolni az előítéletekkel, és nagy utat tettek meg a mai már a nyugati színvonalon elérhető minőségig. A mai törvények értelmében, amely 1991-re vezethető vissza, bárki aki betöltötte a 18. életévét kipróbálhatja szerencséjét az általa választott kaszinóban, de minden esetben felhívják a leendő játékos figyelmét az esetleges kockázatokra, és szerencsejátékból eredő függőséggel kapcsolatos veszélyekre.

A 2000-es évek fejlődése hazánkban is megtette a hatását, így pedig beköszöntött a szerencsejátékok egy új korszaka. Az online térben elérhető kaszinók száma egyre növekedett, manapság pedig több száz minőségi felület között választhatunk bármi is legyen a preferenciánk. A nyerőgépek szinte minden kaszinó kedvenc játékai között szerepelnek, és bár úgy néz ki szép lassan kiszoríthatja az online kaszinózás a szárazföldi élményeket a félkarú rabló nem tágít a legkeresettebb játék címtől.

Következtetés