Hirdetés
Hirdetés

Az adatmentés megéri az árát?

Szabolcsihír | 2024. 05. 27. | 08:32:03
XXX
Az adatmentés megéri az árát?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy sérült adathordozó esetén megúszhatjuk a dolgot olcsóbban vagy épp drágábban is, sőt, akár ingyen is, ha kellően elővigyázatosak vagyunk. Amennyiben azonban mégis szükségünk van adatmentésre, semmiképp se próbálkozzunk vele otthon, bízzuk ezt a szakemberekre! Szakértelem és tapasztalat is szükséges ahhoz, hogy sikerüljön egy ilyen művelet, épp ezért jobb, ha nem kezdünk bele mi magunk.

Adatmentést megelőzendő: készítsünk biztonsági mentéseket!

Amennyiben odafigyelünk arra, hogy bizonyos időközönként, rendszeresen készítsünk biztonsági mentéseket, akkor a legérzékenyebb adatainkat biztonságban tudhatjuk. Így jó eséllyel elkerülhető az adatmentés, még ha be is üt a krach.

A károk elkerülése, de legalább is minimalizálása érdekében nem kérdés, hogy foglalkoznunk kell ezzel! Egy másik tárolóegységre rendszeresen elkészített biztonsági mentés garantálja számunkra, hogy probléma esetén pillanatok alatt megtaláljuk a legfontosabb adataink másolatát.

Ha pedig igazán biztosra akarunk menni, érdemes figyelnünk a számítógépünket és egyéb eszközeinket (tabletet, okostelefont), hogy hogyan működnek. Amennyiben például fagyást tapasztalunk, bátran végezzünk el egy soron kívüli adatmentést. Ha ezzel megvagyunk, utána már foglalkozhatunk azzal, hogy kiderítsük mi okozta a problémát. Ez ugyanis utalhat több mindenre, de sajnos akár arra is, hogy kezdi megadni magát a háttértárolónk.

Bízzuk a szakértőre az adatmentést!

Bármennyire is odafigyelünk, sajnos olykor mindezek ellenére is megtörténik a baj. Amikor ez a forgatókönyv lép életbe, és elveszítünk nagyon fontos adatokat, fájlokat, akkor először is nézzük meg a biztonsági mentéseinket, mert előfordulhat, hogy az elég lesz számunkra. Így csak maximum azt kell pótolnunk, ami a legutóbbi mentés óta került frissítésre. 

Ha ez történt, akkor ne kezdjünk bele mi magunk az adatmentésbe, ha csak nem profi szakemberek vagyunk. Ellenben szakértelem és a megfelelő eszközök híján mindenképp forduljunk egy olyan, erre szakosodott céghez, mint amilyen az Adatlabor. Ha ezt nem tartjuk be és mi magunk megpróbáljuk megoldani a problémát, akkor sajnos akár további adataink is mehetnek a kukába, vagy még nagyobb kárt okozhatunk a gépünkben.

Mennyibe fog ez kerülni nekünk?

Otthon nem fogjuk tudni megoldani a problémát, mivel egy komoly szakértelmet igénylő feladatról van szó. Épp ezért a megoldásért fizetendő összeg sem lesz kevés. Feltéve, ha valóban adatmentést kell végezniük.

Azt is érdemes tudni, hogy az azonnali bevizsgálás jellemzően nem kerül semmibe. Ez azért jó, mert így megbizonyosodhatunk arról, hogy mi a valódi probléma. Így kiderülhet, hogy elektronikailag vagy logikailag sérült a lemez, esetleg az elektronikai vezérléssel van gond. Ezek nem kerülnek annyira sokba, mintha valódi adatmentésre lenne szükség.

Ellenben, ha csapágyhibás, vagy a sérült lemezen szükség van az adatvisszaállításra, az már költségesebb lesz.

Koncentráljunk elsősorban a rendszeres biztonsági másolatok készítésére, hogy mindezt elkerüljük.

Hirdetés
Hirdetés