Hirdetés

Európa-bajnokság: a magyar labdarúgó-válogatott először Svájccal csap össze

Cívishír/MTI | 2023. 12. 02. | 18:46:31
Június 15-én.
Európa-bajnokság: a magyar labdarúgó-válogatott először Svájccal csap össze
Magyarország nevét mutatják a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportsorsolásán (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyar labdarúgó válogatott az A csoport 3. pozícióját kapta a jövő évi Európa-bajnokság csoportjainak Hamburgban zajló december 2-i sorsolásán. A csoport nyitómeccsét Németország játssza Skócia ellen, mi pedig Svájccal csapunk össze elsőként.

A magyar válogatott első mérkőzése június 15-én lesz Kölnben, június 19-én találkozunk a németekkel, június 23-án pedig a skótokkal. Utóbbi két találkozó Stuttgartban lesz.

A csoport: Németország (házigazda), Skócia, Magyarország, Svájc
B csoport: Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia
C csoport: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia
D csoport: Lengyelország/Wales/Finnország/Észtország, Hollandia, Ausztria, Franciaország
E csoport: Belgium, Szlovákia, Románia, Izrael/Bosznia-Hercegovina/Ukrajna/Izland
F csoport: Törökország, Georgia/Görögország/Kazahsztán/Luxemburg, Portugália, Csehország

A 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportsorsolása (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A magyarok Európa-bajnokságon eddig egyszer játszottak a németekkel, a 2021-ben rendezett kontinenstornán emlékezetes 2-2-es döntetlen lett a találkozó vége, amellyel Németország jutott tovább, a magyarok pedig búcsúztak a csoportkör végén. Másik két csoportellenfelével, Skóciával és Svájccal még soha nem játszott a magyar csapat kontinenstornán.

Az Elbai Filharmónia impozáns épületében rendezett sorsolás alapján a legnehezebb csoportnak a B jelű négyes tűnik, amelyben a címvédő olaszok, a spanyolok, a vb-bronzérmes horvátok, valamint az albánok szerepelnek majd. A márciusban sorra kerülő pótselejtezők közül a Lengyelországot, Walest, Finnországot és Észtországot felvonultató négyes győztese a D csoportba kerül majd Hollandia, Ausztria és Franciaország mellé. Az izraeli, bosnyák, ukrán, izlandi négyes pótselejtezős küzdelmének továbbjutója az E csoportban szerepel majd Belgium, Szlovákia és Románia mellett, míg a harmadik pótselejtező győztese, Georgia, Görögország, Kazahsztán, vagy Luxemburg az F csoport tagja lesz a törökök, a portugálok és a csehek társaságában.

Albert, a kabalafigura (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A hamburgi szervezők látványos kiegészítő programmal is készültek a sorsolásra: az Elba partján, nagyjából 800 méternyire az ikonikus épülettől, melyben az esemény zajlott, különleges látványelemként konténereket egymásra helyezve "rakták ki" élőben a csoportokat úgy, hogy a darukkal a helyükre emelt konténerek oldalán az egyes csoportokban szereplő országok zászlaja volt látható. Így a sorsolás végére mind a hat csoport beosztása látható volt az ipar- és kikötővároshoz méltó módon megjelenítve.

A németországi Európa-bajnokságnak 10 német város, Hamburg mellett Berlin, München, Dortmund, Köln, Stuttgart, Düsseldorf, Frankfurt, Lipcse és Gelsenkirchen ad majd otthont, a döntőt a berlini Olimpiai Stadionban rendezik. Az Eb június 14-én rajtol és július 14-ig tart majd.

Hirdetés