Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így lesz harmonikus a terasz berendezése

Szabolcsihír | 2024. 04. 18. | 13:07:40
XXX
Így lesz harmonikus a terasz berendezése
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amikor tavaszodik, mindenki azonnal rohan a természetbe. Azok a családok, akiknek van egy kis életterük odakint, legyen az egy terasz, egy kert, egy erkély, máris könnyebb helyzetben vannak. Ahhoz viszont, hogy ezeket tökéletesen ki lehessen használni, nem árt megfelelően berendezni, dekorációkkal, világítással, párnákkal ellátni. Mindez nemcsak a hangulatunkat emelheti meg, hanem a kert, az udvar esztétikáját is. Érdemes különleges bútordarabokat és növényeket használni, ezzel kihangsúlyozhatjuk az otthonunk ezen részét.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan lehet igazán harmonikus a terasz berendezése. Kitérünk arra, hogy mire érdemes figyelni a lámpák elhelyezése és fényereje kapcsán.

Milyen a megfelelő világítás a teraszra?

A Kulteributorok.hu kerti világításai között számos típust találhatunk, amely jelentősen leegyszerűsítheti a választás folyamatát. Ott vannak például a fali verziók, amelyek képesek kiemelni az épület architektúráját, valamint a teraszon elhelyezett bútorokat, dekorációkat. Az állólámpák ezzel szemben sokkal mobilisabbak, jól illeszkednek a kültéri ülőgarnitúra mellé. Ezáltal mindig lesz elég fényforrás, ha odakint szeretnénk olvasni vagy beszélgetni.

Ami a talajba süllyeszthető spot lámpákat illeti, a kert egyes részein, mint a garázs, a terasz széle, vagy éppen a járda, remek útvonalat formálhatnak a számunkra. Mindig látjuk, hova lépünk, nem érhet bennünket baleset még sötétben is. Karaktert ad az udvar számára, kiemeli a bútorokat és a kiegészítőket.

Az asztali lámpák pedig hangulatos fényt biztosítanak az étkezőasztalok, illetve a pihenősarok mellett. A lampionok és a fényfüzérek pedig szinte mindenhol jól mutatnak, tekintve, hogy dekoratív és ünnepi hangulatot teremtenek akár odakint is.

Hogyan tervezzük meg előre?

Mindenekelőtt el kell dönteni a színhőmérsékletet és az intenzitást. Míg a meleg fényű világítás barátságos és meghitt, addig a hideg fényű frissít és élénkít. Jól illeszkedik a modern dizájnhoz.

A másik fontos kérdés a funkció és a hangulat. A lámpáknak mind funkcionális, mind hangulati szerepet egyaránt be kell tölteniük. Gondoskodjunk már időben az alapvető tájékozódási pontok megvilágításáról, hiszen csak mi tudjuk, hogy melyik útvonalakat használjuk gyakrabba a sötétben.

Végül, de nem utolsósorban ott van a világítás rétegezése, amivel optikailag nagyobbíthatjuk a teret. Ha sikerül különféle magasságban és intenzitással dolgozni, akkor megfelelő mélységet adhatunk a terasz és az udvar számára.

Ne feledkezzünk meg az energiahatékonyságról!

A LED mindig jó választás, akár kültérről, akár beltérről van szó. A mai modern technológia hosszú élettartamot és energiatakarékosságot jelent. A LED ideális választás kültéri használatra, de választhatunk akár napelemes verziókat is, amelyek tovább csökkenthetik a villanyszámlát, valamint a környezeti lábnyomunkat.

Hirdetés
Hirdetés