Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így tehetsz az egészségedért, ha ülőmunkát végzel

szabolcsihir.hu | 2023. 12. 06. | 15:40:36
Az ülőmunka nap mint nap kihívást jelenthet az egészségünk szempontjából.
Így tehetsz az egészségedért, ha ülőmunkát végzel
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hosszú órákat töltünk az asztalunknál, ami számos negatív hatást gyakorolhat mind testünkre, mind lelkünkre. Azonban néhány egyszerű lépéssel javíthatjuk a közérzetünket. Mutatunk most néhány tippet, amelyek segíthetnek a testi-lelki egészségünk megőrzésében.

Megfelelő eszközök kiválasztása

Ügyeljünk arra, hogy az irodai székünk ergonomikus legyen és az asztalunkkal együtt megfelelő magasságban álljon. A szék esetében fontos, hogy a hátunknak támasztékot nyújtson. Ez segít elkerülni az izmok és ízületek túlterhelését. A jól beállított irodabútorok mellett a szemünk egészségéről is gondoskodjunk, ugyanis a képernyők által kibocsátott kékfény káros lehet. Egy blue filter szemüveg csökkentheti a kékfény által okozott fáradtságot és így a szemünk terhelését. Ha már szemüveg, akkor ne csak a fizikai egészségünkre gondoljunk, hanem arra is, hogy például egy elegáns Bvlgari szemüvegkeret viselésével minden nap stílusosnak is érezhetjük magunkat.

Étkezés, szünetek, mozgás

Álljunk fel rendszeresen az asztaltól, sétáljunk néhány percig, nyújtózzunk egy kicsit. Ez segít megakadályozni az izmok merevségét és javítja a vérkeringést. A számítógépes munka talán a szemünknek a legmegterhelőbb. A megfelelő kékfény szűrős szemüveg mellett azzal is tehetünk érte, ha minden 20 perc munka után legalább 20 másodpercig egy távolabbi tárgyat nézünk, így tornáztatjuk a szemünket.

Az átmozgatás mellett a kiegyensúlyozott táplálkozásra is legyen figyelmünk. Hajlamosak lehetünk belemerülni a munkába, és még inni is elfelejtünk, nem hogy enni. Készítsünk be az asztalunkra egy nagy kancsó vizet, hogy biztosan eszünkbe jusson, és az ebédszünetet pedig semmiképp se a gép előtt töltsük.

Légzés, meditáció, alvás

Az első és legfontosabb, hogy aludjunk eleget, ha minőségi alvásban van részünk, akkor jobb az energiaszintünk. Ha pedig nap közben úgy érezzük, hogy teljesen elfáradunk, vegyünk pár mély lélegzet, ami frissíti a vérkeringésünket, ráadásul a stressz szintre is jótékony hat. Mindezt egy kis meditációval és relaxációval fokozhatjuk, és így még többet tehetünk a mentális egészségünk megőrzéséért.

Az ülőmunka számos rejtett kihívást jelent az egészségünk szempontjából, de a tudatos odafigyelés segíthet megőrizni testünk és lelkünk jóllétét. Figyeljünk oda testünk jelzéseire és alakítsuk ki a mindennapi irodai rutinunkat úgy, hogy az egészségünket is szem előtt tartjuk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés