Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ismert emberek segítették eltussolni az adócsalást?

| 2024. 06. 17. | 18:17:18
Távozik a pártelnök, leépítések a Gattyán-féle cégbirodalomhoz tartozó szerkesztőségben.
Ismert emberek segítették eltussolni az adócsalást?
Gattyán György vagyonát majdnem 500 milliárd forintra becsülik (Fotó: Gattyán György/Facebook)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Három, a legszűkebb magyarországi politikai-gazdasági körökhöz tartozó személy közbenjárására szűnhetett meg a Gattyán György elleni, 19,5 milliárd forintos kárértékű adóhatósági büntetőeljárás 2021-ben. Éppen abban az évben, amikor az internetes szexoldalak üzemeltetéséből meggazdagodó üzletember elindította a Megoldás Mozgalom (Memo) nevű politikai szervezetét – sugallja az az interjú, amelyet a Partizán mutatott be június 17-én. A videocsatornának nyilatkozó Tiszolczi Lajos őrnagy több éven át dolgozott egy Gattyánék ellen költségvetési csalás gyanújával folytatott nyomozásban. A pénzügyi nyomozó úgy fogalmazott, az általuk vizsgált ügyben „látta a bűncselekményt”. Ugyanakkor tudni kell, hogy az egyik legvagyonosabb magyarnak számító Gattyán a 2010-es évtizedet végighadakozta a NAV-al, több eljárás indult vele szemben, és az Európai Bíróság az egyik, szintén adócsalás miatt folytatott eljárásban azt mondta ki, hogy Gattyánék nem csaltak adót. 

Tiszolczi Lajos a Partizánnak azt mondta, az üzletember érdekében fellépő három, „rendkívül jó politikai kapcsolatokkal rendelkező külső személy” közül kettő széles körben ismert. A nyomozásban pedig közvetlenül azután álltak be változások, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter 2021 nyarán leváltotta Sors László államtitkárt, a NAV elnökét, felmentette Vankó Lászlót, az adóhatóság bűnügyi igazgatóját és helyettesét, Zámbó Pétert. A büntetőeljárás végül nem jutott el vádemelésig, az pedig különös egybeesés, hogy röviddel utána megjelent a Megoldás Mozgalom.

Tiszolczi arról is beszélt, hogy miként fogyott el körülötte a levegő a NAV-nál és miként vált a személye „nemzetbiztonsági kockázattá”.

A NAV úgy reagált a Partizán műsorában elhangzottakra, hogy a hatályos jogszabályok szerint jártak el és jogi lépéseket tesznek minden olyan állítással szemben, amely alkalmas a beléjük vetett közbizalom megingatására.

Közben kiderült: távozik a Megoldás Mozgalom pártelnöki pozíciójából Huszár Viktor, valamint elbocsátások kezdődnek a Gattyán György cégbirodalmához tartozó Frisshirek.hu hírportálnál. Az üzletember zászlóshajó vállalatának számító Doclertől származó közlések szerint Huszár távozása és a leépítések nem az interjúval, hanem a választási eredményekkel vannak összefüggésben (a Memo nem ért el értékelhető eredményt június 9-én).

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés