Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kemecsén kinyomta volt barátnője mindkét szemét: súlyosbították az ítéletet

Cívishír | 2024. 04. 10. | 11:33:41
Jogerős.
Kemecsén kinyomta volt barátnője mindkét szemét: súlyosbították az ítéletet
Felkutatására hajdúvadászatot indított a rendőrség (Fotó: rendőrség-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2023 novemberében a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés és személyi szabadság megsértésének bűntette miatt, mint erőszakos többszörös visszaesőt húsz év fegyházbüntetésre, valamint tíz év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen az ügyész a cselekmény súlyosabb minősítése és a büntetés súlyosítása érdekében, míg a vádlott enyhítésért, védője pedig elsősorban eltérő jogi minősítés megállapításáért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett 2020 júliusától tartó szerelmi kapcsolata kiegyensúlyozatlan volt, többször szakítottak egymással. 2022 februárjában is békülési szándékkal kereste fel a vádlott a sértettet, majd az udvaron összeszólalkoztak.

A vádlott a nőt a nyakánál fogva, akarata ellenére a lakásától mintegy 30 méterre lévő szántóföldre vonszolta, a földre dobta, s miközben az egyik kezével a nyakát fogta, a másik kezével nagy erővel, puszta kézzel kitépte a sértett mindkét szemgolyóját a szemgödörből, amitől a sértett eszméletét vesztette.

Amikor magához tért, észlelte, hogy nem lát, sikerült felállnia és visszajutnia a házuk közelébe, miközben folyamatosan segítségért kiabált. Ott találta meg őt egy rokona, aki azt is látta, hogy ekkor még a nő mellett kb. két méterre áll a vádlott, aki a tanú megjelenését követően a helyszínről elmenekült. A sértettet kórházba szállítást követően azonnal megműtötték, azonban a látását már nem lehetett megmenteni, sérülése maradandó fogyatékossággal gyógyult, valamint a szemkitépés miatt fellépő fertőzésveszély közvetett életveszélyes állapotot idézett elő. A bíróság nem állapította meg, hogy a vádlottat ölési szándék vezérelte volna, emiatt őt az ellene különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett kísérletének vádja alól felmentette.

A Debreceni Ítélőtábla április 10-én megváltoztatta az elsőfokú ítéletet: a vádlott cselekményét életveszélyt okozó testi sértés bűntettének, és aljas indokból, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettének minősítette. Ezért a vádlott szabadságvesztés büntetését 24 évre súlyosította. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. A vádlott büntetett előéletű, többszörös, erőszakos visszaesőként követte el brutális tettét, sőt egyre erőszakosabb bűncselekmények miatt kapott korábban büntetéseket. Semmiféle olyan magatartást nem tanúsított a cselekmény elkövetésekor és utána sem, amit enyhítő körülményként figyelembe vehetett volna a bíróság. Gátlástalanul, rendkívüli brutalitással, lelki gyötrelmet is okozott áldozatának, aki maradandó fogyatékossággal kell, hogy élje tovább az életét. A bűncselekmény szadisztikus megvalósulása alkalmas volt a köznyugalom rendkívüli megzavarására is. Az ítélőtábla nem tekintette őszintének a vádlott megbánását sem, a sértetti megbocsátás sem történt meg és a kiskorú gyermekeiről sem ő gondoskodik ténylegesen.

Az ítélet jogerős.