Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Különleges olasz borok az egyedi ízek szerelmeseinek

Szabolcsihír | 2024. 06. 17. | 12:34:45
XXX
Különleges olasz borok az egyedi ízek szerelmeseinek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Puglia ékköveként is emlegetett bor karakteres és fűszeres. Egyszerű, mégis sokoldalú. Egy igazi olasz borfajta, melyet egyre inkább kezdenek felfedezni. Sokoldalúságának köszönhetően sok izgalmas élménnyel gazdagodunk majd, mire alaposan megismerkedünk minden képviselőjével.

Képzeljük el a hamisítatlan olasz tájat, mintha csak egy filmben lennénk, és bontsunk ki egy Primitivót! Azonnal megértjük, hogy miért nem érdemes kihagyni ezt az élményt.

Mit kell tudni a szőlőről?

A Primitivóból készült borok különlegesek, és minden tételük egyedi, ahogyan ezt a Borsuttogónál kapható borokon is láthatjuk. Természetesen ennek az egyediségnek a szőlőfajta és a termőhely az alapja, így tekintsük meg ezeket a tényezőket kicsit részletesebben!

A Primitivo egy korai érésű szőlőfajta, már augusztus végén szokták szüretelni. Neve is ezt jelenti: elsőként érő. Rendkívül édes, amit annak köszönhet, hogy mire beérik, a szemek összetöppednek, összeesnek, sok vizet veszít, így koncentrálódik benne a beltartalom. 

Elsősorban Puglia ennek a fajtának a hazája, ami egyébként Olaszország legnagyobb és legjelentősebb bortermő vidéke is egyben. A térség központja – már ami a Primitivót illeti – Manduria. Kettejük neve mára már elválaszthatatlanná vált. 

A termőhely

Érdekesség, hogy a szőlőfajta őshazája a mai Horvátország területén található, de görög kereskedők juttatták el mai fő termőterületére, melyet három nagy területre oszthatunk. 

Egyik a már említett Manduria és környéke. Itt meleg éghajlat a jellemző, aminek következtében ezek a borok meglehetősen magas alkoholtartalommal bírnak, általában 14% vagy afölötti ez az érték az esetükben. Az itt termelt vörösbor kifejezetten édes – ez szintén a helyi klímának köszönhető. Létezik egy jelölés, a DOCG: az ezzel a jelzéssel ellátott Primitivók garanciát jelentenek a minőségre, azon felül, hogy ez egyben egy eredetmegjelölés is. 

Bari városa környékén találjuk a második jellegzetes termővidéket, ahol mindösszesen csak 15 termelő dolgozik. Az itt készített borokat DOC jelzéssel láthatják el, ami azt jelenti, hogy a termőhely oltalom alá esik. Az első Primitivo fajtájú szőlők szülőhazája a terület, ehhez méltóan igazán előkelő borokat termelnek itt, melyeknek alkoholtartalma nem olyan magas.

A Primitivók harmadik jelentős származási helye a Salento-félsziget. Gyümölcsös jegyekkel megáldott, egyedi és karakteres borokat termelnek errefelé.

A bor

A Primitivóból készített borok stílusukat, íz- és aromavilágukat tekintve rendkívül széles skálán helyezkedhetnek el. Léteznek olyanok, melyek könnyedebbek, de lehetnek testesebbek is. Általában bársonyos, testes és közepesen tanninos borok a Primitivók, melyeket javasolt készítést követő négy éven belül elfogyasztani, mert ebben az időintervallumban a leginkább élvezetesek a bennük lévő aromák.

Ebben a borfajtában egy igen különleges és változatos italt ismerhetünk meg, mindenképpen érdemes tehát megismerkedni vele. Ha azt látnánk, hogy a címkén a Zinfandel név szerepel, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy Primitivóról van szó, mivel a két szőlőfajta genetikája azonos.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés