Hirdetés
Hirdetés

Mit kell tudni, ha pótfedezet bevonásával igénylünk lakáshitelt?

Szabolcsihír | 2024. 07. 24. | 10:30:04
XXX
Mit kell tudni, ha pótfedezet bevonásával igénylünk lakáshitelt?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A lakáshitelek igényléséhez fedezetre van szükség. Ezzel valószínűleg nem mondtunk újat. De azt már sokkal kevesebben tudják, hogy mi a teendő akkor, ha a kinézett ingatlan egyszerűen nem nyújt elegendő fedezetet. Ilyenkor pótfedezet benyújtására van szükség, amiről több mindent is érdemes tudni.

Mi a fedezet és pótfedezet?

Lakáshitel az akolcson.hu segítségével is igényelhető. Ennek előnye az, hogy egy szakember segít minket végig a teljes folyamaton. Ő minden kérdésünkre választ tud adni, ennek köszönhetően a benyújtott dokumentációval sem lesz semmilyen probléma. 

A fedezet tulajdonképpen az a biztosítás, amit a hitelintézet kér az adóstól, hogy a hitel visszafizetését biztosítsa. Ez az esetek döntő többségében az ingatlan lesz, amire a kölcsönt vesszük fel. Ha az adós nem tudja fizetni a törlesztőket, a bank jogosult lesz arra, hogy elárverezze az ingatlant, hogy ezzel behajtsa a tartozást. A fedezetnek megfelelő értéket kell képviselnie, amit a bank értékbecslője fog megállapítani.

Jogilag is tisztának kell lennie a fedezet tárgyának, nem lehet rajta másik jelzálog vagy teher. A megléte egyéb feltételek meghatározásánál is fontos tényező lehet. Ha nem elegendő a hitel biztosítására, akkor pótfedezetre lesz szükség. 

Ez lehet akár egy másik ingatlan vagy egyéb értéktárgy, aminek az értéke kiegészíti az elsődleges biztosíték értékét. A célja pedig az, hogy csökkentse a bank kockázatát, és biztosítsa ezzel a hitel visszafizetését. Ezt is ugyanúgy megvizsgálják, majd értékelik, mint az elsődlegest. Előnye, hogy akár kedvezőbb hitelfeltételeket is eredményezhet az adós számára.

Mire készüljünk pótfedezet bevonásával?

A pótfedezetként bevont ingatlant vagy más eszközt szintén meg kell vizsgálnia a bank értékbecslőjének, és nem lehet jelzálog vagy más teher rajta. Akár többet is be lehet vonni, de ilyenkor mindegyikre jelzálogjogot fognak bejegyezni. 

A bank által nyújtott kölcsön és a fedezetek értéke között megfelelő arányosságra van szükség. Ez azt jelenti, hogy az összértékük bizonyos százalékáig tud hitelt nyújtani a pénzintézet. Biztosítást is kell rájuk kötni, hogy az adós és a hitelező is védve legyen a káreseményekkel szemben. A pótfedezettel alacsonyabb kamat vagy kedvezőbb törlesztési feltételek is elérhetőek.

Mindenki aláírására szükség lesz

Akkor fordul elő, hogy mindenkinek alá kell írni a dokumentumokat, ha a pótfedezetként bevont ingatlannak több tulajdonosa van. Továbbá arra is érdemes felkészülni, hogy ilyen esetben a hitelbírálati folyamat is hosszabb lesz. Ugyanis több értékelésre és ellenőrzésre van szükség. Ennek az időtartamáról, menetéről ajánlott előzetesen tájékozódni.

A leírtak ismeretében láthatjuk, hogy mi a teendő, ha pótfedezetre is szükség van. Bízunk benne, hogy az információk segítséget nyújtanak majd az ingatlanvásárláshoz!

Hirdetés
Hirdetés