Hirdetés
Hirdetés

Nemzetközi tornával indul az idei kosárszezon Nyíregyházán

Cservenyák Katalin | 2024. 09. 11. | 13:02:41
A NYÍKSE színeiben jelenleg 250 utánpótláskorú gyerek edz.
Nemzetközi tornával indul az idei kosárszezon Nyíregyházán
A képen balról Bárdos Mira, középen Balogh Béla, mellette Kovács Tibor (Fotó: Szabolcsihír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemzetközi kosárlabdatornával indítja az idei szezont a Nyíregyházi Kosárlabdát Szeretők Közhasznú Sportegyesülete (NYÍKSE) – hangzott el a szeptember 11-i sajtótájékoztatón Nyíregyházán. A II. MEDhUSA U12 Nemzetközi Kosárlabdatornát szeptember 14-15-én (szombat-vasárnap) rendezik a Bánki Donát Műszaki Középiskola Kollégiumában.

Balogh Béla, az egyesület elnöke elmondta: a nemzetközi eseményen két magyar (NYÍKSE, DEAC) és két Szlovéniából (Triglav Kranj, Škofja Loka) érkező U12-es csapat vesz részt. A tornát a város és a vármegyei kosárlabda szövetség is támogatja, a fővédnök Zajácz Tamás, a 100 Éves Patika tulajdonosa.

A NYÍKSE bázisa hosszú évek óta a Bánki Donát Műszaki Középiskola, amelyet hamarosan fel fognak újítani (a kivitelező kiválasztása folyamatban). A diákok már kiköltöztek az iskolából, de a tornaterem még használható. Tudni kell: a NYÍKSE-pálya a hitelesítésnek köszönhetően nemzetközi bajnokságok megrendezésére is alkalmas. A felújítás miatt a NYÍKSE is költözik, de az edzések zavartalanul folynak majd, új helyszíneken.

Közben megkezdődött a kosaras lányok edzése is, tudni kell, az ő körükben mindig nehezebb az utánpótlásnevelés. Hat iskolában „kosárpalánta” program működik, úgynevezett kosárpalánta nevelőkkel.

A több évtizedes edzői tapasztalattal rendelkező Kovács Tibor, a NYÍKSE szakmai vezetője Száva Csabával közösen már szép szintre emelte a női kosárlabdát – mondta Balogh Béla. A DVTK-val tavaly együttműködési megállapodást kötöttek, megállapodást kötöttek, az U11-es csapatok már a NYÍKSE-DVTK színeiben fognak versenyezni. A NYÍKSÉ-nél nevelkedett Kiss Zsófia pedig idén már a DVTK Akadémia színeiben játszik, nagyon komoly karrier előtt áll. Köszönhető ez az erős szülői támogatásnak is.

Elsősorban pedagógiai oldalon más jellegű munkát igényel a lányok edzése. Az alapokat lefektettük – tette hozzá az U18-as csapat edzője, Kovács Tibor, aki kiemelte: Száva Csaba nagyon nagy tapasztalatokkal rendelkező edző, és nagy segítség, hogy a lányok edzésébe Bárdos Mira is bekapcsolódott. Bárdos Mira 8 éves korától kosarazik, jelenleg a Debreceni Egyetemen gyógytornász-gyógytestnevelés szakon tanul.

Kovács Tibor megjegyezte: azután is arra törekszenek, hogy a fiatalokat megszólítsák, megszerettessék velük a kosárlabdát, és vegyenek részt versenyeken.

A NYÍKSE színeiben jelenleg 250 utánpótláskorú gyerek edz, 8 edző irányításával (ebben nincsenek benne a kosárpalántás edzők). Az egyesület U11-U18-as csapatokkal rendelkezik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés