Hirdetés
Hirdetés

Nyírbátori ünnep: elkészült a térség legnagyobb kulturális beruházása

| 2024. 09. 27. | 14:03:24
Nagy durranás készül a Sárkányok Földjén
Nyírbátori ünnep: elkészült a térség legnagyobb kulturális beruházása
Elegáns fehérre festették a múzeum épületét, amely így jól illeszkedik a mellette álló minorita templomhoz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy ünnepre készülnek Nyírbátorban: alig több mint két év után, október 12-én újra kinyitja kapuit a teljesen felújított Báthori István Múzeum, befejeződik a térség legnagyobb kulturális beruházása. A hatalmas és nagyon értékes gyűjteménnyel rendelkező létesítményt 1,8 milliárd forintból, a mai kor igényeinek megfelelően alakították át a kormány támogatásának köszönhetően. Az okosmúzeum a Magyar Nemzeti Múzeum legkorszerűbb része lesz.

 Az előkészítés – kiviteli tervekkel, megvalósíthatósági tanulmányokkal – már korábban, 2022 augusztusa előtt megkezdődött – tudtuk meg Báthori Gábor igazgatótól (aki kérdésünkre elárulta, csak névrokona ugyan a Báthoriaknak, de büszke arra, hogy családja az 1500-as évektől van jelen a város életében).

– Mi itt, akik a múzeumban „élünk”, láttuk, hogy olyan folyamatok indultak el az épület állagában, melyeket meg kell állítani, és azt is, hogy a múzeum nem feltétlenül felel meg a 21. század igényeinek

– mondta, hozzátéve: nagyon értékes gyűjteménnyel rendelkeznek, de azt még az 1980-as évek közepén rendezték be.

A jelenlegi munkatársak új tematikát állítottak össze, és megfogalmazták a célt: előtérbe helyezve a városnak a Báthori család ecsedi ágához való kötődését, vállalva a Báthori-kultuszt. Ez a család nagyon sokat tett nem csak a városért, az országért, a királyságért. Nyírbátor ma is annak köszönheti az idegenforgalmát, hogy több épület is megmaradt az ő idejükből.

Fokozott kötelezettségnek tekintik a múzeumban a Báthori-hagyaték gondozását és megismertetését helyben, a megyében és országos szinten is.

A 18. századi barokk épület már teljes pompájában ragyog. A homlokzat korábbi sárga színét elegáns fehérre cserélték. Jól illeszkedik a szomszédos minorita templomhoz, vele egy tömböt alkot, csakúgy, mint valaha. Nyugodtan látogathatják mozgáskorlátozottak is, akadálymentes az épület.

A szakmai rész valami csoda – állítja a múzeumigazgató, utalva arra, hogy új állandó kiállítás lesz a földszinten a sárkányfogakról.

 A legenda szerint a Gutkeled nemzetséghez tartozó Báthori Vid vagy Bátor Opos – kettejük neve az idők folyamán összefonódott – legyőzte az Ecsedi-lápban lakozó sárkányt, bizonyságul pedig felhozta a mélyből annak három fogát. E három fog szerepel Nyírbátor címerében.  A sárkánylegendára építi idegenforgalmát a város: aki ide érkezik, az a Sárkányok földjére lép, több mással együtt a fürdő, a kemping is a sárkány nevét viseli.

 Jelentősen bővítették a kiállítóterek méretét, és beépítették a tetőteret is, melynek egy részére költöztek lentről az irodák. Összesen 1600 négyzetméter az épület területe, ebből 1200-1300 négyzetméter a kiállítótér, a korábbi 600 négyzetméterrel szemben.

A Báthoriak korának huszársága is megelevedik az emeleti kiállításon. Egy kisebb helyiségben egy minorita cellát rendeztek be, így utalnak a kolostor régi funkciójára, amikor még szerzetesek lakták az épületet.

Múltidéző: egy régi felvétel Nyírbátor főteréről (Fotó: Báthori Múzeum)

Az emeleten a város életét 334 éven át meghatározó Báthoriak ecsedi ágának életét mutatják be. Nyírbátor mezőgazdaságot és védelmet kapott a családtól. A kisváros lakói a haza védelmében is bizonyítottak – ez is kiderül a bemutatóból, mely egészen napjainkig követi a bátoriak életét. Kiemelkedik ebből egy különleges gyűjtemény, mely az 1910-20-30-as években készült képeket tartalmazza, egészen pontosan 1221 üvegnegatívot. Abban az időben patika is működött a jelenlegi múzeum udvarában, a két patikus pedig egyben amatőr fotós is volt, szívesen invitáltak be fotózásra embereket, így a sok arc egyben a kor lenyomata, egyfajta szociográfiája.

Gazdag képzőművészeti anyag is látható majd a megszépült múzeumban, és nem feledkeztek meg a múzeumalapító Szalontai Barnabásról sem. Neki külön emlékteret rendeztek be.

 S hogy mitől okosmúzeum a nyírbátori?

Tudomásul kell venni, hogy megváltozott világban élünk. Minden olyan eszköz, amely a tudás átadását, bővítését segíti, megkönnyíti, jelen lesz az interaktív múzeumban. Beleértve a mesterséges intelligenciát is - magyarázta Báthori Gábor. Tabletek segítik majd az eligazodást, de ezek segítenek idegen nyelven a külföldi látogatóknak is boldogulni.

Az okoseszközök a múzeumpedagógusok munkáját is segítik, a tetőtérben múzeumi órák tartására is alkalmas teret alakítottak ki.

Nem véletlen, hogy a felújított múzeum átadását a kenyérmezei csata (1479. október 13.) évfordulójára időzítették. Nyírbátor számára ez egy nagyon fontos a dátum. Báthori István erdélyi vajda megfogadta, ha megnyeri a csatát, a zsákmányból két templomot építtet Nyírbátorban. Kinizsi seregével kiegészülve a magyarok 545 évvel ezelőtt diadalmat arattak a törökök felett, így megépült a két csarnoktemplom.

Báthori Gábor múzemigazgató (Fotó: Magánarchvum)

A közelmúltban a nyírbátori tévé forgatócsoportja az 545 évvel ezelőtt lezajlott csata helyszínén járt, elkísérte őket Báthori Gábor is. Film készül az ország és a város életét meghatározó eseményről. Nyírbátornak ez az esemény az alfája volt, amit az idegenforgalomban, a turisztikában és most a múzeum kiállításaiban meg akarunk fogalmazni – jegyezte meg Báthori Gábor.

A megnyitóra már nagyon készülnek a városban, október 12-én, szombaton délelőtt lesz a hivatalos átadás, délután pedig a város közönsége veheti birtokba a kívül-belül megújult épületet, mely a Báthoriak ebédlőkastélyával, a református és a minorita templommal együtt különleges élményt nyújt a látogatóknak. A fentieket az egyedülálló Várostörténeti sétány köti össze, amely idén egészen a görökatolikus templomig bővült.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés