Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szabad a gazda?

| 2023. 10. 19. | 15:12:00
XXX
Szabad a gazda?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Különféle szoftvereket használunk a munkában, otthon a tanuláshoz és szórakozáshoz. A mindennapjainkat keresztül-kasul szövő digitális rendszerek felhasználására, értékesíthetőségére, a létrehozók szerzői jogaira a szoftverlicencek vigyáznak. Magyarul, mindenfajta szoftvert védi a szerzői jog.

Csak tiszta, szabad forrásból

A szoftvereket – ugyanúgy, mint más szellemi termékeket –, csakis jogtisztán ildomos beszerezni. A morális felütéseken túl az illegálisan letöltött szoftvereknek számos hátulütője van: többek között a frissítések ellehetetlenülése, és a megbízhatatlan eredet miatt lassan számítógépünknek is búcsút inthetünk. A VR Soft irodai programok szoftverlicenc választékában megbízható, jogtiszta termékek találhatók.

A VR Soft digitális termékkulcsok, jogtiszta szoftverek forgalmazásával foglalkozik. Termékeik között operációs rendszerek, irodai programok, Windows Server, vírusirtók találhatók meg versenyképes áron. A megrendeléseket 10 percen belül e-mailben kézbesítik 0-24 órában, a hét minden napján.

A szoftverlicencek kategóriái

A szoftverlicenceket két csoportba sorolhatjuk. Vannak nyílt forráskódú szoftverek és a védett, vagy zárt forráskódú licencek. A zárt forráskódú szoftverek esetében részletesen meg van határozva a szoftver felhasználásának módja, és alapvetően ki van zárva a forráskód megismerése és átdolgozása.

A szabad vagy nyílt forráskódú licencek esetében a forráskód rendelkezésre bocsátásával az ügyfél jogosult a forráskód segítségével még magát a szoftvert is módosítani.

Típusok

  • A Közkincs abszolút mindenki által hozzáférhető, és bárki szabadon használhatja. Ezen túlmenően, még egyéni elképzeléseinknek megfelelően alakíthatjuk, beépíthetjük – gyakorlatilag mindent megtehetünk vele. Eltökéltségünknek esetleg csak a programnak a saját rendszereinkkel való inkompatibilitása vethet gátat.

  • A Lesser General Public License (LGPL) esetében a mű szabadon értékesíthető – akár ingyen is –, és ugyanígy semmiféle akadályba nem ütközik a módosítása sem. Csupán egyetlen feltétel van: a módosításokkal létrehozott új szoftverek is az LGPL alatt kell, hogy szerepeljenek.

  • A Copyleft esetében az alkalmazás csak egy másik projekt részeként alkalmazható, illetve módosítható. Kitét, hogy az így létrehozott új terméknek meg kell felelnie a régi forráskódban megszabott elvárásoknak.

  • Az Engedélyező típusú licencek kritériumokat szabnak meg a terjesztésre és módosításra, és ragaszkodnak a szerzői jogok, védjegyek megőrzésére is.

  • A Védett szoftverek – ahogy elnevezésük is mutatja, nem engednek semmiféle módosítást vagy terjesztést. A szigorú szabályozásnak köszönhetően a legnagyobb védelmet nyújtja a tulajdonosnak a jogosulatlan felhasználással szemben.

Magánemberként, vállalkozóként hasznos, ha valamelyest belelátunk a szoftverlicencek nem is annyira bonyolult világába. Tudásunkkal könnyen elkerülhetjük, hogy belekavarodjuk a kibervilág útvesztőibe.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés