Üvegben és tojástartóban is beérik a zöld paradicsom
Nagyon sok konyhakertben száron van még a paradicsom, az érés azonban az időjárás ősziesre fordulásával észrevehetően (nagyon) lelassult, hiszen jóval alacsonyabb a hőmérséklet és kevesebb napfény éri a növényeket. A tapasztalt hobbikertészek és háziasszonyok – Bálint György gazda korábbi tanácsaira hivatkozva – több módszert is javasolnak a különböző internetes felületeken az érlelésre vonatkozóan, már ha nem savanyúságot akarunk készíteni a termésből. Két fontos dolgot kell feltétlenül szem előtt tartani: csak egészséges paradicsomokat szabad zárt helyre vinni, és nyilván még az első talajmenti fagyok előtt szükséges intézkedni.
– A zöld szárakat a terméssel együtt vágjuk le, és fagymentes helyen (kamrában, garázsban) akasszuk fel; a bogyók fokozatosan beérnek, és friss paradicsomot fogyaszthatjuk akár karácsonyig is.
– Az utóérés tökéletesen működik a befőttes üvegben is – az egymásra rakott szemeket papírtörlővel takarjuk le a muslincák ellen. A lakásban szépen megpirosodik.
– A tojástartó praktikuma abban áll, hogy a paradicsomok nem érnek egymáshoz. Szobahőmérsékleten meérnek.