Recept: töltött dagadó

Szabolcsihír

2017.12.31. 17:52

Recept: töltött dagadó
Szabolcsihír

Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!

Hirdetés

Hirdetés

Hozzávalók:

1 db sertésdagadó felszúrva
1 nagy fej hagyma
2-3 zsemle, vagy 3-4 szelet kenyér
1 csokor petrezselyemlevél
2 tojás
Só, bors, ha van otthon: egy kisebb paradicsom, pár karika paprika, 3-4 cikk fokhagyma, két szál zeller, köménymag, 1 kisebb alma

Elkészítése:

Választunk egy szép dagadót, a hentest pedig megkérjük, szúrja fel. Otthon lemossuk a húst, az esetleges szilánkokat eltávolítjuk, ha szükséges, a dagadó nyílását tovább szélesítjük, de vigyázzunk, nehogy kiszakadjon.

A hagymát apró kockákra vágjuk, zsiradékon megdinszteljük.

A szikkadt zsemlét vagy kenyeret vízbe áztatjuk, kézzel kicsavarjuk, majd egy tálba tesszük. Beleütünk két egész tojást, sózzuk, borsozzuk, végül az egészet összekeverjük a megdinsztelt hagymával, melybe előzőleg belekevertük az apróra vágott petrezselyemlevelet. Pár perc alatt lassú tűzön, folyton kevergetve a tölteléket kicsit átsütjük.

Kiválasztjuk a megfelelő méretű tepsit, cseréptálat, vagy jénait, amelyben a töltött húst megsütjük. Az a jó, ha van teteje vagy fedője, mert akkor nem kell folyton az alufóliát felnyitni, ha szeretnénk megnézni, hol tart a sütés.

Megtöltjük a dagadót. Ne tömjük degeszre, mert akkor kiszakad, és kijön a töltelék. Inkább „laposabb” legyen. A dagadón a nyílást hústűkkel zárjuk be, vagy varrjuk össze, majd helyezzük az edénybe, amelyben sütni szeretnénk. Ekkor tesszük mellé a megtisztított fokhagymát, egy kisebb fej hagymát négyfelé vágva, valamint a feldarabolt paradicsomot, paprikát és almát (ettől puhább a hús), köménymagot és zöld leveleket. Kevés vizet öntünk alá, majd a sütőben lefedve előbb magas lángon, majd közepes-lassú tűzön kb. másfél óráig sütjük (közben megnézegethetjük, s ha kell, önthetünk még alá vizet). Ha a hús megpuhult, levesszük a fedőt, a töltött húst meglocsoljuk egy kis sörrel, és pirosra sütjük.

A szeleteléssel várjunk, míg egészen kihűlt, ezért, ha ebédre szánjuk, érdemes előző este elkészíteni, majd másnap felszeletelve, a sütőbe tolva újra kipirítani.

A kimaradt tölteléket ne dobjuk ki, tegyük egy kisebb edénybe, és süssük pirosra, ropogósra!

Jó étvágyat kíván: Cseka

recept

Hirdetés

Szóljon hozzá!