Hirdetés

Megdőlt a napi melegrekord: 40,2 Celsius-fok

MTI

2021.07.08. 18:20

Megdőlt a napi melegrekord: 40,2 Celsius-fok

Egy Fejér megyei településen volt a legnagyobb hőség.

Hirdetés

Tetőzött a hőség, meg is dőlt az országos napi melegrekord július 8-án – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán. Mint írták: országszerte 33 és 40 Celsius-fok között alakultak a maximumok, csak kevés állomáson mértek 35 fok alatti értékeket. Mostanáig július 8-án 39,3 fok volt a napi melegrekord, amelyet 2015-ben Budakalászon mértek.

Most ennél csaknem egy fokkal melegebb volt: a Fejér megyei Adonyban 40,2 fokig melegedett a levegő.

Megjegyezték, hogy az eddigi csúcsot tartó Budakalászon 39,2 fok volt. Emellett 39 fokot regisztráltak Simontornyán, Szúnyogon, Fehérvárcsurgón, Gyálon, Kiskunhalason és Pakson is – közölték.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdától péntek éjfélig rendelte el legmagasabb, harmadfokú intézkedését, a hőségriadót. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön korábban arra figyelmeztetett, hogy pénteken nyugat felől heves zivatarokkal érkezik a hidegfront. Péntekre zivatarveszély miatt az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki. A zivatarokat többfelé viharos szél, intenzív esőzés, illetve nagy méretű jégdarabok kísérhetik. Az előrejelzés szerint péntek hajnalban 16-24 fok várható. A nappali maximumok 25 és 37 fok között alakulnak, északnyugaton mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.

 Szombaton és vasárnap már legfeljebb 32-33 fokig emelkedhet a hőmérséklet.
melegrekord

Hirdetés

Hirdetés