Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ónos eső: vörös riasztás az ország déli részére

| 2021. 12. 26. | 10:22:00
Folyamatosan sózzák az utakat, de a csapadék lemoshatja a síkosságmentesítő anyagot.
Ónos eső: vörös riasztás az ország déli részére
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ónos eső veszélye miatt több déli megyében a legmagasabb, harmadfokú riasztásokat is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat december 26-án hajnalban. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint előbb

Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád, majd nem sokkal később Békés megyében adtak ki harmadfokú (piros) riasztást, ezeken a területeken a következő órákban tartós és jelentős mennyiségű ónos eső várható.

Emellett Baranya és Békés megyében másodfokú (narancs), többfelé elsőfokú (citrom) riasztások vannak érvényben. A vasárnapra kiadott veszélyjelzés szerint elsőfokú riasztást (Nógrád és öt északnyugati megye kivételével) az egész országban kiadhatnak a következő órákban, többek között Budapesten.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: délutánig a déli országrészben váltakozó intenzitású ónos esőre lehet számítani. A déli megyékben több milliméter, lokálisan (legnagyobb eséllyel a Mecsek északi lejtőin, valamint a Dél-Alföldön) 5 millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső is hullhat. Délutánra átmenetileg csendesedhet a csapadék majd estétől, éjszakától egy újabb csapadékzóna éri el az ország déli határait. Ez a csapadékzóna vasárnap éjjel fokozatosan észak, északkelet felé haladva újabb több milliméter ónos esőt okozhat a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön. Kitértek arra is, hogy a Dunántúlon nyugat felől egyre többfelé havazás válthatja fel az ónos esőt. Jellemzően maximum 3, Zala megyében és környezetében akár 5 centimétert is meghaladó hóréteg alakulhat ki a déli órákig. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak - fűzte hozzá, kiemelve: piros riasztás esetén az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak.

Ne induljanak útnak!

 A szóvivő azt ajánlotta az embereknek, hogy használják a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazását, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű mobileszközökre. Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni .

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint folyamatosan végzik a sószórást az országos utakon, de arra kérik az autósokat, hogy amíg az ónos eső el nem áll, addig ne induljanak útnak, mert a folyamatos csapadék lemoshatja a síkosságmentesítő anyagokat a burkolatról.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés